Підробляли медичні документи та переправили за кордон ухилянтів від мобілізації: судитимуть трьох жителів Вінниччини
14:51 12.10.2023
378

За керівництва Вінницької окружної прокуратури в суд було направлено обвинувальний акт щодо трьох осіб, яких звинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 332 частини 1, 2 (сприяння незаконному переправленню особи через державний кордон України шляхом усуненням перешкод, за попередньою змовою групи осіб), статтями 358 частини 5 статті 27 та частинами 1, 3 (пособництво в підроблені офіційного документа) та 358 частинами 1, 3 (підроблення офіційного документа) Кримінального кодексу України.

За розслідуванням встановлено, що двоє обвинувачених - мешканець міста Хмільник та жителька Вінниці, будучи обізнаними про порядок виїзду осіб, що підлягали мобілізації за межі території України під час дії воєнного стану у період з червня 2022 року по лютий 2023 року, з наміром обману надавали поради, вказівки та надавали засоби, які сприяли іншому обвинуваченому у підробці офіційних медичних документів. Ці документи мали невірну інформацію про перебування громадян України на лікуванні у психіатричних закладах різних міст України, включаючи тимчасово окуповані.

Ці підроблені документи стали підставою для визнання 16 громадян України придатними для військової служби після медичних оглядів, в яких приймали участь. З цих 16 осіб, 7 осіб сприяли незаконному переправленню через державний кордон України.

Проведення досудового розслідування здійснювалося слідчими слідчого відділу Вінницького районного управління ГУНП у Вінницькій області, оперативний супровід - Службою безпеки України у Вінницькій області. За вчинення цього злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років, або до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Нагадаємо, що відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинною, поки її вину не буде доведено у законному порядку та не буде винесено вирок суду.

Автор: Марія Петренко
Читайте також