Бойовий медик з бригади "Червона калина" з Вінниччини врятував життя понад тридцяти побратимів
10:50 17.05.2023
277

Фельдшер Валерій, прикріплений до батальйону бригади "Червона калина", розповів про свою службу у Національній гвардії України. Завершивши медичне навчання у вінницькому медколеджі, він підписав контракт і почав служити з 2019 року. Свої обов'язки Валерій виконував на передовій у районі операційної обстановки (ООС) та під час російського вторгнення на Київщині.

Про бойового медика опублікували на сайті Національної гвардії України.

Валерій розповідає, що його основне завдання - рятувати кожного постраждалого, оскільки в кожної людини є родина і друзі. Він є частиною евакуаційної групи, разом з водієм та санітаром-стрільцем, які перевозять поранених військових з положень бою до стабілізаційних пунктів і полевих лікарень.

Медична допомога, надана Валерієм та його командою, включає застосування турнікетів, бандажів, зупинку кровотечі, а в деяких випадках введення ін'єкцій. Далі відбувається етап евакуації, де поранених перехоплює евакуаційна група і надає подальшу допомогу.

Тривалість евакуації може залежати від інтенсивності обстрілу та стану загроження. У зоні активного вогню медики можуть накласти лише турнікети та доставити постраждалих в зону тактичних умов, наприклад, в окоп або бліндаж, де можна забезпечити необхідну медичну допомогу.

Валерій зазначає, що його бригада рятувала бійців на Київщині, Луганщині та, останнім часом, на Донеччині. Вони вдало вивезли понад 30 нацгвардійців, усіх вдалося врятувати.

Фельдшер наголошує, що найчастіше ними рятували бійців з контузіями та кровотечами. Були й випадки з пневмотораксом, що ускладнює евакуацію, оскільки потребує постійного спостереження та медичного контролю кожні 15 хвилин. Є випадки, коли бійці були на межі життя і смерті, і Валерій разом зі своїм санітаром боролися за їхнє врятовання. Він згадує про важке поранення голови від снайпера, коли вони змогли врятувати військовослужбовця, якого довелося транспортувати протягом трьох годин до стабілізаційного центру. Після двомісячного коматозного стану військовий вижив і зараз потребує подальшого лікування для повного одужання.

В даний час Валерій перебуває на злагодженні. Під час своєї служби на Донбасі він врятував кота, який став його компаньйоном у Донеччині, а також набув звичку прокидатись посеред ночі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також