Одесити створили онлайн-карту для людей з інвалідністю
20:30 12.05.2021
258

Provodnik online - це проєкт, завдяки якому люди з інвалідністю, батьки з маленькими дітьми, літні люди зможуть будувати собі доступні маршрути, відзначати на карті не інклюзивні локації та навіть звертатися до міської влади.

Як повідомили Українській службі інформації творці проєкту Ганна Щурів і Павло Богаченко, для розробки використали досвід Ірландії, де інфраструктура для людей з інвалідністю суттєво розвинута на відміну від України. 

Проєкт Provodnik став переможцем у 2019 році на Хакатони від Європейського Союзу в Тбілісі, а також отримав нагороди від EU Digitalisationf for civil society award.

Це інтерактивна карта, яка допомагає людям з обмеженою мобільністю або з інвалідністю дізнаватися актуальну інформацію про рівень доступності місць, залишати відгуки про інфраструктуру, прокладати маршрути. Карта також направляє автоматичні запити в державні органи, щоб ті, в свою чергу, усунули проблеми з недоступною інфраструктурою (наприклад, відсутність пандуса, не працюючого підйомнику / ліфту і т.д.).

Власне спочатку проєкт орієнтувався на людей з інвалідністю, проте пізніше зрозуміли, що карта може бути корисною не лише для них. Планується охопити усі міста України, однак наразі охопили лише п'ять міст:

  • Київ;
  • Одеса;
  • Вінниця;
  • Харків;
  • Запоріжжя.
Читайте також