У Вінницькому пологовому будинку №1 розгорнуть 110 ліжок для пацієнтів з COVID.
12:12 09.10.2020
379

Сьогодні на позачерговій сесії міської ради депутати серед іншого ухвалили рішення про те, що в міському пологовому будинку №1 прийматимуть пацієнтів, хворих на COVID. Для цього запланували розгорнути там 110 ліжок та облаштувати 128 кисневих точок.

 Міський голова таким чином охарактеризував поточну ситуацію: «Станом на зараз в нас є три міські лікарні, які дають вінничанам допомогу по COVID. Тобто, мають «ковідні» пакети згідно з постановою НСЗУ. Ліжковий фонд сьогодні складає 317 ліжок. Це 232 ліжка в першій міській лікарні, 60 ліжок у третій лікарні і 25 ліжок в гінекології другого пологового будинку, завтра міська лікарня №3 відкриє ще 25 ліжок. Але, враховуючи динаміку, нам однозначно цього недостатньо, тому ми працюємо над подальшим розширенням ліжкового фонду в межах наших можливостей і в межах нашої міської системи охорони здоров’я вторинного рівня. Зараз триває ремонт частини третього поверху МКЛ №3, де ми будемо облаштовувати ще 45 ліжок. Крім того, в рамках нашого плану заходів розгортання другої хвилі COVID ми для лікування хворих на коронавірус вінничан залучаємо перший пологовий будинок, де ми можемо розгорнути 110 ліжок.

Одразу скажу, що всі майбутні мами можуть не переживати. Буде надана відповідна допомога або лікування і в «Центрі матері та дитини», і в пологовому будинку №2. На сьогоднішній день ми повинні визначати всі пріоритети і враховувати всі можливості»

Також міський голова розповів, що вчора прийшов лист від профільного парламентського комітету, де пропонують внести пропозицію, на яких стадіонах, спортивних та актових залах можна  створювати додаткові ліжка, хоч наразі, вважає мер, місто має спеціалізовані заклади, де є можливість якісно і вчасно створити саме «ковідні» ліжка.

 Сергій Моргунов пояснив також, що перед тим, як перший пологовий будинок запрацює на прийом пацієнтів з коронавірусом, там необхідно облаштувати кисневу магістраль: в першому пологовому будинку планується створити 128 кисневих точок. Адже  ШВЛ рятують найтяжчих, а для людей, в яких нормальний або стандартний перебіг хвороби, достатньо просто кисню.

На сьогодні в МКЛ №1 є 140 кисневих точок, впродовж тижня планують додати ще 20, у міській лікарні №3 буде 116 точок, якщо включити ті, які розгорнуть в пологовому будинку №1, загальна кількість кисневих точок по лікарнях міста – 404 кисневі точки на 500 ліжок, підсумував мер.

Фото: vmr.gov.ua

Читайте також