Відкрили другу операційну у Вінницькому кардіоцентрі. Тут вже оперують людей
17:51 05.08.2018

У Вінницькому кардіоцентрі успішно провели кілька перших операцій з використанням нового мобільного цифрового ангіографа — апарата для діагностики і лікування коронарних судин. Його та інше медичне обладнання загальною вартістю понад 16 млн грн придбали у межах Субпроекту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Матеріально-технічну база центру поповнили сучасним УЗД-апаратом, обладнанням експертного класу для штучної вентиляції легень, тредмілом, ЕКГ-апаратами, апаратами для цілодобового моніторингу для діагностики функціонального стану серцево-судинної системи та цифровою мобільною рентген-діагностичною системою Ziehm Visison RFD німецького виробництва. Остання коштує біля 9,5 млн грн і дозволяє встановлювати штучні кардіостимулятори, проводити коронарографію та стентування серцевих судин у хворих на інфаркт міокарда.

«За підтримки Світового банку вдалося обладнати другу операційну, потреба в якій гостро відчувалася останні кілька років, — пояснює Володимир Гладких, головний лікар Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Наявний у нас стаціонарний ангіограф працює з 2008 року практично безперервно. Тепер ми зможемо його розвантажити та провести сервісне обслуговування. Крім того, будемо надавати ургентну допомогу одночасно двом пацієнтам, а не ставити їх у чергу, як раніше». Торік Вінницький кардіоцентр став лідером серед аналогічних медичних закладів України за кількістю операцій стентування коронарних судин (837). Загалом тут за минулий рік здійснили 2478 оперативних втручань. «Субпроект покликаний знизити смертність і рівень ускладнень від серцевих недуг. Він реалізується на 3 рівнях. У площині первинної та екстреної медичної допомоги і на високоспеціалізованому рівні кардіологічного центру. Придбане обладнання дозволить посилити оперативність проведення планових та невідкладних операцій», — зауважив Олександр Шиш, директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради. «Восени 2020 року ми відкриємо у Вінниці новий потужний регіональний кардіоцентр, який буде обслуговувати не лише Вінниччину, але й інші регіони України, — пояснила Людмила Грабович, директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації. — Допоки він у стані будівництва, ми спрямовуємо фінансову підтримку на посилення можливостей діючого центру». Цього року в області також збільшено кількість квот на безкоштовні операції для хворих на серцево-судинну патологію. 650 пацієнтів з 1 черги обласного реєстру можуть отримати планову коронарографію та стентування однієї «критичної» судини безкоштовно, тоді як собівартість таких процедур включно з витратними матеріалами — майже 25 тисяч гривень. Інформацію про алгоритм отримання такої допомоги у межах Субпроекту надають сімейні лікарі.
Читайте також