Все в одній книзі: Активісти «Юридичної сотні» створили довідник для атошників
21:04 29.11.2016
252

У вівторок, 29 листопада, у Вінницькому обласному госпіталі ветеранів війни обговорили норми чинного законодавства та медичні проблеми бійців АТО. Головним питанням залишається недостатнє фінансування. Другим гострим  моментом для бійців АТО та членів їх родин залишається отриманням ряду документів.

Головний спеціаліст центрального міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Олег Дмитрук зазначив, що подібна пам’ятка повинна бути у всіх військовослужбовців, які несли службу у зоні АТО.

- Сьогодні військовослужбовці, які беруть участь у антитерористичній операції, демобілізовані та ті, які незабаром будуть демобілізовані практично не знають своїх прав, - сказав Олег Дмитрук. – Їм не відома повна інформація, щодо соціальних пільг, які передбачені чинним законодавством. Активісти громадського об’єднання «Юридична сотня» зібрали необхідні закони та документи, систематизували їх  та видали пам’ятку.

Представник Всеукраїнської громадської організації «Юридична сотня» Олег Горобець розповів, що більшість звернень від бійців АТО та членів їх родин надходить телефоном.

- Ми не перші хто випустили пам’ятку для бійців АТО, - сказав Олег Горобець. – Проте раніше в них не було повної інформації, певні питання висвітлювались не повністю. Наша громадська організація активно співпрацює з бійцями АТО та їх родинами, ми знаємо питання які їх найбільше хвилюють тому прийняли рішення випустити подібний збірник. Ми систематизували інформацію та розписали чіткий алгоритм дій, також у книзі є додатки в яких бійці зможуть знайти зразки необхідних документів.

Окрім юридичних питань активісти обговорили медичне обслуговування. Начальник клінічного госпіталю ветеранів війни Вінницької області Валерій Бабійчук розповів про проблеми з якими вони зустрічаються під час роботи проте наголосив, що завдяки професіоналізму лікарів, їх досвіду роботи та гарному медичному обладнанню вінницький госпіталь вважається одним з найкращих в країні.

За словами Валерія Бабійчука у закладі, який він очолює створені всі умови для роботи з людьми, які брали участь у бойових операціях. Та зауважив, що за 70 років роботи закладу в них є ряд напрацювань.

- За рік у нашому закладі лікувалось близько тисячі військовослужбовців, нині у стаціонарі перебуває 50 осіб, - сказав головний лікар. – Це люди не лише з Вінниччини, а й з інших областей. Найчастіше до нас звертаються бійці з постстресовим синдромом та інвалідністю.

В ході презентації підняли питання незначної кількості виданих книжок, адже лише вінничан на Сході України налічується близько 14 тисяч. Тому організатори заходу зазначили, що звертатимуться до громадських організацій, депутатів та небайдужих вінничан, аби повторно видати книгу. За словами видавців собівартість пам’ятки складає близько 20 гривень.

Читайте також