Вінниччани спільно з усією Україною зустріли новостворену Українську помісну Православну Церкву
18:40 16.12.2018
253

В історичний для нашої держави день півтори тисячі вінничан  прибули на Софіївську площу м. Києві, де зібралися тисячі людей зі всієї України в очікуванні рішення Надзвичайного об'єднавчого Собору Православних Церков.

Спільно з численними вірянами у заході взяли участь керівництво Вінницької області на чолі з головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм та заступником голови облдержадміністрації Олександром Крученюком, а також голови районних державних адміністрацій.

Надзвичайний об’єднавчий собор розпочався  зранку 15 грудня в Софії Київській та тривав за «закритими дверима» протягом усього дня. По його завершені Президент України Петро Порошенко оголосив про створення  нової Православної Церкви в Україні та представив її предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Єпіфанія (Думенка), який, за його словами, на початку січня 2019 року у Стамбулі отримає Томос від Вселенського Патріарха Варфоломія.

Президент Петро Порошенко наголосив, що надання автокефалії Православній Церкві в Україні подія співставна за значеннням зі здобуттям політичної незалежності України, -  «Питання автокефалії – питання нашої української національної безпеки. Це – питання нашої української державності. Ми здобуваємо, нарешті, духовну незалежність, яку можна порівняти із здобуттям незалежності політичної», – наголосив глава держави.

У свою чергу, новообраний предстоятель Православної Церкви в Україні Митрополит Київський і всієї України Епіфаній також звернувся до вірян, які очікували рішення Об’єднавчого Собору. Він подякував усім присутнім на Софійський площі за спільну молитву і підтримку процесу створення єдиної Православної Церкви в Україні. «Ви стали учасниками цієї історичної події. Ви тут молилися, а ми там по-особливому відчували цю молитовну підтримку», - сказав новообраний предстоятель.

Джерело: Вінницька ОДА

Читайте також