Вінничани пітримують обмеження продажу алкоголю військовим
05:22 20.06.2016
252

19 травня було затверджено рішення «Про тимчасове обмеження (на період АТО) продажу у торговельних об’єктах міста, закладах ресторанного господарства та дозвілля алкогольних і слабоалкогольних напоїв людям, які належать до будь-якого військового формування (наявність військової форми одягу або зброї)». Подібна заборона діє і у Житомирській, Запорізькій та Львівській областях. Журналіст сайту Перші новини Вінниці ilikenews.com вирішив дізнатись у бійців АТО, вінничан та працівників розважальних закладів, як вони відносяться до розпорядження.
Волонтер Наталія Пульнікова, розповіла, що ідея заборонити продаж алкоголю людям у військовій формі належить бійцям АТО.

- На черговому засіданні організації, що займається питаннями атошників у Вінницькій міській раді бійці АТО звернулись до міського голови з проханням ввести подібне розпорядження, - повідомила Наталія Пульнікова. – Подібна заборона наразі існує у Львівській області. Звичайно на законодавчому рівні це непередбачено, адже заборона продажу алкоголю стосується лише неповнолітніх осіб. Проте сьогодні ми будуємо нову армію та не можемо забувати про її імідж. Військові повинні служити прикладом для підростаючого покоління. Нині деякі люди у формі не мають відношення до збройних сил іноді це волонтери, або особи які просто придбали собі уніформу. Бувають ситуації, коли люди в формі після вживання алкоголю починають не зовсім коректно себе поводити.

Учасник антитерористичної операції Владислав Заступ зазначив, що військові повинні берегти честь мундиру.

- Людина у формі повинна бути взірцем для оточуючих, - сказав чоловік. – Військовий повинен бути у формі та тверезим. Після того як ти переодягнувся ти можеш відпочивати.

Колишній сержант Національної Гвардії 3008 Вадим Рудь також повністю підтримує розпорядження.

Загалом демобілізовані бійці, з якими поспілкувався журналіст Перших новин Вінниці, підтримують подібне розпорядження та зазначають, що атошники та військові, які перебувають на мирній території повинні будувати позитивний імідж нової армії та подавати приклад підростаючому поколінню.

Мешканка Вінниччини Марія Очеретна зауважила, що підтримує заборону продажу алкоголю військовим.

- Одного разу в кафе спостерігала конфлікт між чоловіком у формі та цивільним, - сказала дівчина. – Суперечка зав’язалась на фоні подій, які зараз відбуваються на Сході України. Мені здається, що якби військовий зняв форму цього можна було б уникнути. Для мене військові – це люди, які повинні подавати приклад дітям та молоді. А який приклад вони можуть дати будучи п’яними. Тому подібне розпорядження мені здається актуальним. Сподіваюсь військові зрозуміють його, а власники кафе та магазинів дотримуватимуться.

Вінничанин Володимир Стинський сказав, що взагалі не розуміє чому хлопці, що повернулись з АТО ходять в уніформі по місті.

- Повністю підтримую подібну ініціативу, - сказав чоловік. –Також вважаю, що міська влада повинна заборонити ходити в місті в формі. Думаю, що тоді кількість конфліктів між військовими та цивільними з приводу ситуації в країні зменшиться.

Продавчиня одного з вінницьких магазинів Оксана зазначила, що подібні розпорядження не мають під собою правового підґрунтя.

- Мені здається, що подібне розпорядження не зовсім законне, - казала дівчина. – Якщо вони захочуть випити вони знайдуть таку можливість. Знаєте, діти коли їм не продаєш цигарок підходять до старших на вулиці та просять придбати їм їх. Тому однозначно сказати чи буду я дотримуватись даного розпорядження я не можу. Тут потрібно проводити роботу з хлопцями, а не перекидати відповідальність на нас.

Вінничанка Анна Гіль розповіла, що її друг повернувшись з зони АТО ходить лише у цивільному.

- Подібне розпорядження дивне, - поділилась своїми враженнями дівчина. – Все залежить від свідомості людини. Мій товариш, який був у зоні АТО принципово не ходить у місті, а тим більше не йде до розважальних закладів у формі. Проте було б добре, якщо власники та працівники кафе та магазинів дотримуватимуться розпорядження, а хлопці віднесуться до нього з розумінням.

 

Читайте також