Валентина Козяр: Ми хочемо донести своє тепло в кожну душу
19:58 28.10.2019

Минулої п'ятниці, 25 жовтня, у центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик» відкрилася виставка живопису творчої групи «Арт-Хотин» Буковина під назвою «День сонця». Ця мистецька подія відкриває перед вінницьким глядачем творчий світ буковинських живописців Валентини Козяр, Михайла та Івана Кириленків.

Власне, інтерв'ю з єдиною жінкою в тріо, буковинкою, що стала вінничанкою, Валентиною Козяр пропонуємо вашій увазі:

Як бачите, на цій виставці представлені наші творчі роботи, зокрема Михайла Кириленка, мого вчителя, його сина Івана та мої. Ці полотна знані і в Україні, і за кордоном, бо ми часто презентуємо наші виставки в Європі, нещодавно повернулися зі Штутгарту, були на арт-фестивалі в Берліні (4 місце), на бієнале «Срібний квадрат» в Польщі. У Вінниці ми неодноразово представляли наші проекти, останній раз був, здається, два роки тому. Крім того, ми представляли цей проект в центральних галереях нашої столиці, на Львівщині. По суті, як ви зрозуміли з назви, ми хочемо донести своє тепло в кожну душу, щоб прийшовши на виставку, кожен відчув енергетику сонця, якому наші предки поклонялися споконвіку, адже це світило несе в собі потенціал життя, його потужну енергетику. Ми не спрощували до банальних речей - намалювати сонечко завжди провідною ланкою нашої творчості було звернення до внутрішнього світу людини. Ми прагнемо, щоб глядач відчув внутрішнє тепло а наших роботах. Є різні моменти творчого переосмислення: схід сонця, роботи-сонячні заграви, є, наприклад, робота «Зустріч сонця» Івана Кириленка, «Вітрила надій», зважаючи на те, що сонце — це життя, то наш учитель Михайло Кириленко в цій експозиції представив роботу «Життя», за допомогою абстракційних моментів, фігуративної абстракції хотілося передати сонячний настрій, тому присутня така робота, як «Берег».

Тут є чимало робіт і кожна з них потребує осмислення, адже абстракція — це як джаз у музиці, де сприйняття має бути розраховане на ваше відчуття, кожен побачить щось своє, при чому сьогодні — одне, а завтра — інше.

 Більшість робіт саме цього проекту писалося впродовж останнього року, зокрема у Вінниці є частина робіт, які виставлялися у Штутгарті, але є й зовсім нові, які представлені на глядацький суд вперше, є незначні вкраплення з попередніх років, наприклад, «Зустріч сонця» Івана Кириленка написана раніше, але дуже органічно вписалася в загальну концепцію. Тому дуже сподіваємося на розуміння вінничан і підтримку.

Нагадаємо, виставка відкрита для відвідування в будні: з 10:00 – 20:00, у суботу - з 11:00 – 19:00, у неділю з 11:00 – 18:00. Вхід вільний.

Читайте також