На Вінниччині виявили 26 випадків домашнього насилля над дітьми
16:42 25.09.2019
253
Сьогодні в «Галереї ХХІ» відбувся захід, приурочений до Дня усиновлення, за участю фахівців служб у справах дітей, центрів соціальних служб, прийомних батьків та усиновлювачів, загалом структур, дотичних до питань охорони дитинства. Основним доповідачем на форумі виступила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна Дорош, яка навела присутнім статистичні дані.

За її словами станом на 1 вересня поточного року в області 93.2 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання. На даний час в області функціонує 55 дитячих будинків сімейного типу та 135 прийомних сімей, в яких на вихованні перебуває 620 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

З початку цього року в області створено 3 прийомних сім'ї. Впродовж 9 місяців поточного року до сімейних форм виховання влаштовано 19 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. За цей же період усиновлено 40 дітей (31 - громадянами України та 9- іноземцями). З початку року 4 українські родини всиновили по 2 дитини, в процесі усиновлення троє дітей, ще одна родинна група з 4 осіб усиновлена іноземцями.

Якщо говорити про чинники, що гальмують процес усиновлення, то по- перше, це вік дітей-сиріт, мало хто хоче дитину старшу 10; наявність братів і сестер; стан здоров'я дітей.

Фактично з 591дитини, що перебувають в обласному банку дітей, що можуть бути усиновленими, 420 мають братів і сестер, з них 61 дитина - з особливими потребами. На сьогодні на обліках усиновлених дітей перебуває 725 дітей, які проживають в 622 сім'ях, з них 136 були усиновлені менше трьох років тому, 589- більше 3 років. Крім того, в доповіді посадовця прозвучала симптоматична цифра - 3000 дітей, що утримують в інтернатних закладах, мають живих батьків.

Також керівник Служби розповіла про проблемні питання, що виникають в новостворених ОТГ, зокрема державою виділено 28 млн на придбання житла дітям-сиротам та особам з їх числа, але жодна з ОТГ в цьому році не зголосилася взяти участь у програмі.

Начальник служби у справах дітей оприлюднила ще кілька фактів, що стосуються сімейного насильства, за даними служби, було виявлено 26 випадків, коли діти потерпали від сімейного насильства, 8 - від сексуального, 41- від психологічного, 1- від економічного, а двох дітей матері минулоріч взагалі продали для жебракування.

Читайте також