Креативні батьки та діти-блогери: у Вінниці обговорили інтернет-залежність та кібершахрайство
16:12 11.12.2019
253

Стрімкий розвиток соціальних мереж та інтернету зумовив суттєві зміни у можливостях людини отримувати інформацію: традиційні газети, телебачення переходять у мережі, книги, творчість, хобі теж змінюють свої формати. Світ стрімко модифікується, змінюючи людей. З одного боку наявність нових каналів комунікації дозволяє отримувати нові можливості, з іншого боку — це змінило всі процеси розвитку, освіти, навчання. Адже починаючи з раннього віку, батьки намагаються заспокоїти немовля, давши йому до рук планшет, вже не кажучи про дорослих, які левову частину власного часу проводять в телефонах.

Блогери та нові медіа стали лідерами думок. Але разом з віртуальними можливостями прийшли нові проблеми — залежність, кібершахрайство. Зважаючи на всі ці виклики, академія блогерства «Yuccie» разом з громадськими організаціями та структурними підрозділами ОДА сьогодні, 11 грудня, в департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю провели експертне обговорення «Соціальні мережі та нові медіа в освіті. Вчитель-блогер. Креативні батьки та діти-блогери. За чи проти? Перспективи та прогнози 2020».

Очільник Ліги блогерів, вінничанин Руслан Анфілов розповів, що їх мета — створення інформаційних хабів для безпеки в інтернеті, один з таких має бути у Вінниці. Крім того, він розповів про останні проекти Ліги, зокрема — «Круто бути добрим», що спрямований на протидію хейтерству і булінгу.

Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Василюк зауважила, що на минулих президентських виборах з разючою очевидністю стало зрозуміло, наскільки класичні ЗМІ поступаються «володарям думок» в інтернеті. Тому немає нічого дивного, що зараз така увага прикута до цієї сфери.

Наталія Мазур, директорка академії блогерства, розповіла, що вже давно працює в цьому напрямку, залучаючи до процесу вчителів, які мають на своїх каналах більше 100 тисяч підписників. Вона вважає, що важливо дітей спрямовувати і підтримувати в їх спробах опанувати відео зйомку, написання постів тощо.

Загалом в згаданій академії блогери, які маються чимало підписників, діляться власним секретом успіху.

Ще одна вінничанка Христина, яка в мережі TikTok має аж 500 тис підписників з різних країн, розповіла, що починала з Інстаграму, а потім влилася в TikTok, вигадавши цікавий челенджу, стала популярною блогеркою в цій мережі.

Відомий вінницький хореограф Іван Козак Jozzz поділився власними міркуваннями про вплив соцмереж (як позитивний, так і негативний) та їх освітній потенціал.

Олександр Вихованець, голова обласної федерації східних єдиноборств, зосередив увагу присутніх на україномовному контенті у соцмережах та на власному прикладі пояснив, що значить бути трендмейкером, який впливає на формування суспільної думки.

Читайте також