На Вінниччині вшанували пам`ять отамана Армії УНР Артема Онищука
13:00 22.12.2018

Наскільки змістовніше сьогодні ми заглиблюємось в історію України, настільки цікавою та незвіданою вона виявляється; ми дізнаємось про події, які за часів, так званої, «радянської історичної дійсності» суворо замовчувались під острахом «соціальних покарань» та «громадських засуджень».

І стосується це багатьох періодів життя української нації та формування її в незалежну унітарну державу, як-то один з таких, що відноситься до 1917-1921 років, який ми зараз вивчаємо під терміном «Українська революція», 100-річчя якої нині відзначаємо багатьма статтями, дослідницькими телерадіопрограмами, науково-практичними заходами, історичними зустрічами й конференціями, пізнавальними лекціями та дискусіями.

Одна з таких відбулась цієї п`ятниці, 21 грудня у Тиврівському ліцеї-інтернаті наукового спрямування з нагоди вшанування пам`яті земляка, отамана Армії УНР Артема Онищука. Втім, не лише про цю особистсість як визначного воїна дізнались учні ліцею цього дня. Увазі ліцеїстів була представлена надзвичайно цікава лекція-історичний екскурс із циклу «Жива історія», яку підготували учасники клубу  «Вінницьке історичне товариство» та міського КП «Центр історії Вінниці», що очолює відомий історик та дослідник Олександр Федоришен.

Учасники клубу детально і в наглядній формі розповіли підліткам про історичні військові баталії періоду 1917 – 1921 років, чітко, як кажуть, «розклали по полицях» усі історичні та політичні передумови військової приналежності того періоду до армій Німеччини, України й Російської імперії, адже той час для нас є одним із самих суперечливих, заплутаних і незвіданих: інколи вояки переходили з одного війська до іншого, змінювали свою державну приналежність, коли навіть родичі, самі того не знаючи, могли воювати один проти одного…і так траплялось…

Історики продемонстрували аматорський дослідницький короткометражний фільм, створений у співавторстві із учнями однієї з вінницьких шкіл; достоменно розповіли про військове вбрання тих часів, озброєння та військову службу, продемонстрували зразки озброєння та військового устаткування, до речі, більшість з якого є оригінальними екземплярами.

Апогеєм лекції стала виставка бойової техніки від «Центру історії Вінниці» - його учасники доставили до Тиврова справжній броньований автомобіль, артилерійську гармату та знаменитий кулемет «Максим». Цю зброю ототожнюють з військовими кампаніями тих часів.

Джерело: Вінницька ОДА

Читайте також