Карта ремонтів: на що у Вінниці витратили більше 2 мільярдів гривень?
15:08 20.06.2019
257

19 червня в приміщенні креативного центру "Артинов" відбулася презентація унікального онлайн-інструменту «Антикорупційна карта ремонтів». На презентацію, крім представників міської влади, було запрошено журналістів та громадських активістів.

 Все почалося з того, що представники озвучили красномовну статистику: на ремонти з бюджету Вінниці за два роки і перший квартал 2019-го було витрачено 2.13 млрд грн, що становить майже половину видатків бюджету міста на 2019 рік. Станом на 1 січня 2019 року, за даними головного управління статистики у Вінницькій області, у місті Вінниці зареєстровано 369 тисяч 839 осіб. Тобто, в розрахунку на кожного зареєстрованого мешканця Вінниці, припадає 5760 гривень, вкладених у ремонт міста за два останні роки.

На презентації команда ГО «Антикорупційний штаб», представляючи результати досліджень, назвали ТОП-3 найдорожчих ремонти, найдовший ремонт за цей час та найбільш скандальні ремонти у місті. Наприклад, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів у житловому кварталі № 8 стала бюджету в 111,3 млн гривень, на реконструкцію вулиці Замостянської було витрачено 74, 8 млн гривень, на капітальний ремонт дороги та тротуару по вул. Гніванська ще 66,4 млн гривень. Найдовшим ремонтом вважається будівництво каналізації на території квартального комітету добробут.

 Експерти Антикорупційного штабу розповіли, як перевіряють, чи виконаний ремонт належним чином, і як, у разі необхідності, звертаються до контролюючих або правоохоронних органів.

Сергій МИТКАЛИК, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» зазначив, що він зі своїми однодумцями створили інтерактивний інструмент, яким можна легко і просто контролювати мільйони гривень, які щороку виділяються місцевою владою на оновлення інфраструктури і модернізацію українських міст. Якщо роботи не виконуються, або ж були проведені неякісно, кожен громадянин може зафіксувати цей факт шляхом коментаря чи фотографії об’єкту. Карта ремонтів вже допомогла запобігти ряду порушень і зберегла близько 2 млн гривень у бюджетах українських міст. До речі, Вінниця вже !4 місто, де відбувається подібна презентація. Координатор “Антикорупціної карти ремонтів” Ілля КОРОТЕН

КО розповів про приклад Києва і Миколаєва, де активісти виявили численні порушення. Він же провів своєрідний майстер-клас, як можна скористатися картою, на якій зараз 100 тис об'єктів по всій Україні. Для прикладу він навів ремонт Вінницького міського суду за 32 млн грн., очікувана вартість ремонту взагалі 64 млн.

Захід відбувся за участі заступника міського голови Сергія Тимощук, який сказав, що готові до співпраці з активістами, оскільки зацікавлений в проведенні розслідувань щодо зловживань у сфері будівництва та реконструкції. Більше того, посадовець не заперечуватиме з приводу розміщення «Антикорупційної карти» на ресурсах міськради. Ще один заступник міського голови Микола Форманюк зауважив, що у Вінниці дуже активна громада, яка контролює ЖКГ, мешканці замовляють проекти і далі вони ж контролюють роботу. "Ми найняті громадою для рішення їх проблем" — підкреслив чиновник, також наголосивши на готовності до співпраці.

 В залі присутні були також директорами департаментів, які в свою чергу поцікавилися, чи є можливість моніторити підрядників з інших регіонів. Як бути з учасниками, які блокують тендери, збивають терміни виконання робіт, та як можна відслідковувати рейтинг скарг та відстежувати індикатори ризиків.

Журналісти поцікавилися у представників ГО, що їм відомо про ремонт Київського мосту, вартість ремонту якого зростала кілька разів. З‘ясувалося, що департамент капітального будівництва подав до господарського суду позов проти підрядника, а міськрада ініціювала експертизу. Прозвучали від представників ЗМІ звинувачення в тому, зо деякі підрядники, яких « кришують» правоохоронні органи, виграють більшість тендерів, а результати плачевні, наприклад, після такого ремонту в"Квадраті" тече стеля. Активісти пояснили, що на карті іде прив'язка не до компаній чи імен, а до об'єктів, які ремонтуються.

Читайте також