Школа вінницького гіда: випускникам школи вручили рекомендаційні бейджі
15:48 26.12.2019

В міській раді реалізатори та партнери проекту «Школа вінницького гіда» підбили підсумки та вручили рекомендаційні бейджі 16 випускникам Школи.

Передувала події прес-конференція з ініціаторами цього починання. Так, секретар міської ради Павло Яблонський пояснив, чому цей проект такий важливий для Вінниці, адже від гідів багато в чому залежить, яке перше враження складеться про місто, саме вони здатні вплинути на те, щоб в Вінницю хотілося повертатися. Безпосередній учасник реалізації проекту Олександр Федоришен, директор КП «Центр історії Вінниці» та керівник ГО «Вінницьке історичне товариство», почав з того, що розповів, як саме виникла ідея та як в подальшому реалізувалася.

Школа гідів — спроба щось створити, коли на загальноукраїнському рівні ще немає подібного алгоритму. Дуже символічно, що саме міський голова підписом завірив ці бейджі, що стали своєрідним знаком якості, адже вінницький гід —це амбасадор, історик, мистецтвознавець, психолог, від якого залежатиме, чи захочуть гості повернутися в Вінницю на день, два чи навіть більше.

Пан Олександр озвучив жарт, який дуже схожий на правду, екскурсію можна вважати вдалою, якщо люди в кінці питають: «Скільки коштує кв.м. житла у місті?».

Загалом організатори говорили, що їх вразила кількість тих, хто надіслав заявки — більше 130 осіб, з яких було відібрано 30 учасників суто за мотивацією.

Впродовж півроку учасники та учасниці опановували теорію та вправлялися на практиці. В рамках п’ятиденного циклу тренінгів, лекцій та майстер класів з майбутніми гідами власним досвідом ділилися зіркові екскурсоводи зі Львова, з Одеси, з Чернігова та Кам’янця-Подільського.

Після такого інтенсивного навчання було створено 12 унікальних екскурсійних маршрутів на різноманітні теми: «Вінниця містична», «Вінницькі жінки, плітки та дрібка любові», «Про що писали вінницькі газети 100 років тому», «Winniza-Stadt» (Вінниця часів окупації), «Невідомі долі відомих лікарів», «Вінницькі садки», « За 80 хвилин навколо світу», «Вінниця кримінальна», «Стежками Замостя: подорож у часі й просторі», «Вишенька на двоколісному», «Де стихає місто» (Сабарів).

Ці екскурсії відразу здобули популярність у вінничан — групи бажаючих збиралися впродовж 1—1.5 год. Нещодавно відбулася акредитація гідів, під час якої учасниці та учасники презентували свої портфоліо фаховій комісії.

Зважаючи на те, що впродовж цих півроку слухачі Школи отримали необхідні знання і вдосконалили навички, розробивши власні маршрути, реалізатори проекту рекомендують їх як якісних спеціалістів у сфері туризму.

Отримані ними беджі не є офіційними документами, які дозволяють займатися підприємницькою діяльністю, але засвідчують, що вони кваліфіковані спеціалісти, які надають якісний туристичний продукт.

Після вручення учасникам рекомендаційних беджів, почесні бейджі отримали наставники проекту. До речі, наступного року подібний курс буде з вивчення англійської мови, адже наголос робитиметься на іншомовні екскурсії, щоб презентувати Вінницю на зовнішньому ринку.

Читайте також