Барська кераміка на шляху до відродження
13:03 27.09.2019
252

Кращі гончарі області зібралися у Барській ОТГ на пленер, що розпочався ще у вівторок, 24 вересня, і триватиме до п’ятниці. Власне, пленером його можна назвати умовно, адже через погодні умови всі заняття відбувалися не на відкритому повітрі, а у Домі польської культури.

Тим не менш, цей захід покликаний відродити тамтешню кераміку, яка має унікальний стиль – біле тло, на якому часто зустрічається в якості елементу декору зозуля на калині, але є й просто рослинний орнамент переважно в зелено-жовто-брунатній палітрі.

За час роботи пленеру гончарі провели майстер-класи для учнів 4 шкіл, студентів місцевого коледжу і вихованців 8 садочків.

Кожного дня різні майстри з Вінниччини вчать дітей працювати з глиною та знайомляться з історією барської кераміки.

Зокрема, у четвер секретами майстерності ділилися відомі вінницькі гончарі Вікторія Ніколаєва та Михайло Діденко. І це направду гіпнотичне видовище, коли ти бачиш, як шматок безформної глини відцентровується на гончарному крузі, як плавно в тій масі робиться отвір, як поволі витягаються стінки, як глина покірно йде за руками майстра, перетворюючись з рудуватої грудки на охайне горнятко.

Не менший подив викликає декорування глиняних заготовок, адже їх, виявляється, розмальовують спринцівками, раніше для цієї мети брали ріг корови, всі лінії малювалися на колі, тому й виходять плавними й безперервними.

Представниця Барської міської ради Наталія Стрільчук розповіла, що подібний захід в ОТГ відбувається вдруге, минулого року був перший пленер, у ході якого учасники досліджували барську кераміку та створювали власні вироби, тоді цей проект відбувся завдяки гранту 200 тис. від Українського культурного фонду, цього року захід продовжився за підтримки Барської міськради.

Місцеві розповідають, що раніше у Барі керамікою займалася майже третина місцевих мешканців, була навіть вулиця Гончарна, де донині при будівництві знаходять автентичну кераміку. Барський глиняний посуд прирівнювався за художньою значимістю до бубнівського та крищинецького, але катаклізми ХХ століття знищили майстрів, що володіли давнім мистецтвом, тому зараз головне завдання подібних акцій і заходів по крихті відроджувати давнє ремесло, популяризуючи його серед сучасників.

Читайте також