Автопортрет, як терапія: вінничанка розповіла, як боролась з анорексією (ФОТО)
19:44 02.09.2019

У неділю, 1 вересня, у молодіжному центрі «Квадрат» відбулося відкриття виставки автопортретів молодої вінницької фото художниці Анастасії Усатюк. В анотації до виставки 22-річна авторка розповідає, коли їй виповнилося 14, вона захворіла на анорексію. В той моторошний період друзі відвернулися від неї, їй хотілося повністю відгородитися від зовнішнього світу, почасти й від себе самої.

«Я хворіла майже 4 роки, зізнається дівчина, — саме в цей період і почала робити автопортрети як фотозвіт про мій стан».

Зараз для авторки фотографування себе — це можливість висловити власні почуття, своєрідний спосіб діалогу з собою, пристрасть і медицина водночас.

Співставляючи хронологію експонованих портретів, можна простежити її боротьбу з власними демонами: від безнадії і розпачу, до усвідомлення власної суті і пошуку внутрішніх ресурсів для опору.

Представлені автопортрети до цього часу ніде не експонувалися і були зроблені впродовж останніх трьох місяців. Вони ніби виринають з синьої темряви, множаться, розсипаючись на десятки фрагментів, пронизливо зазирають всередину, кривавлячи долоні об невидимий екран і тануть, натомість лишаючи загадковий полиск хижих зіниць дикої кішки.Її роботи, акцентні і водночас аскетичні, навряд чи залишать когось байдужим, але скласти власне враження можна лише відвідавши виставку, що експонуватиметься в «Квадраті» до 13 вересня.

Читайте також