Сергій Ткачук: «Низький уклін і шана всім тим, хто боровся»
16:11 12.05.2019

9 травня Україна відзначала 74-ту річницю Дня Перемоги. Цього дня українці схиляють голови у хвилині мовчання за загиблими та низько кланяються, ветеранам, які пережили лихоліття війни й відбудували зруйновані міста та села. До урочистостей, які проходять у кожному куточку нашої країни, долучаються усі: високопосадовці, народні обранці, молодь та місцева громада.

За часів Другої Світової кровопролитна війна охопила понад 80% населення планети на всіх континентах, участь у ній брали 76 держав світу. Серед них – Україна. До радянського війська призвали понад 6 мільйонів українців, і близько 200 тисяч солдат у ньому було з Вінниччини. Також понад 200 тисяч українців воювали в лавах Української Повстанської Армії.

Сергій ТкачукІсторики досі не можуть визначитись з чіткою цифрою, але достеменно відомо, що Друга Світова забрала життя понад 20 мільйонів українців: не лише військових, а й мирного населення.

Воєнні дії велись і на території Вінниччини: там, де щовесни цвітуть сади та граються діти, у сорокових роках була війна, обпалюючи долі та чисті мрії, залишаючи свій кривавий слід скорботи, відлуння якої і досі до нас долинає.

Лише на Вінниччині в ході війни гітлерівці повністю знищили 19 сіл, а 168 селищ - частково.

Близько 200 тисяч осіб було страчено у регіоні в ході репресій, у таборах розстріляно понад 45 тисяч військовополонених. 61 тисяча наших земляків стала остарбайтерами, тими, кого вивезли на примусові роботи до Німеччини.

Безсумнівно та беззаперечно: Друга Світова стала кривавою та страшною сторінкою в історії людства. Вона покалічила та знищила мільйони життів. У День Перемоги ми низько схиляємось перед тими героями, що поклали свої долі на захист людяності від жахів нацизму.Цього дня мешканці Вінниччини вшановували пам’ять односельців, які загинули під час Другої Світової війни. Урочистості пройшли у кожному населеному пункті. Як проходили святкування нам розповів депутат Вінницької обласної Ради Сергій Ткачук.

 «День Перемоги – це свято, під час якого ми згадуємо подвиг наших предків та вшановуємо їх героїзм, - сказав Сергій Ткачук. – Мої прадіди також воювали та зробили свій внесок у боротьбу з фашизмом. Мій прадід, Ткачук Михайло Гордійович,  разом з побратимами наближали день перемоги, як могли. З війни він повернувся живим, проте під час запеклих боїв втратив ногу. Сьогодні, на жаль, його вже немає з нами, проте пам'ять про нього живе і не тільки в нашій родині. Вдячні односельці викарбували його ім’я на Меморіалі Пам’яті у селі Писарівка.

Сергій Ткачук«Костюк Андрій Іванович, який у мирний час був простим вчителем, був на фронті з перших днів. Його історія – це черговий приклад мужності та незламності. Декілька разів він потрапляв у полон, проте йому вдавалось втекти та продовжувати боротьбу з окупантами. Я й досі пам’ятаю його старенький піджак, який був повністю увішаний медалями. Там був і орден Вітчизняної війни і червоної зірки. Не всі мої рідні повернулись з тієї страшної війни живими, - ділиться історіями ветеранів депутат. - Григорій Миколайович Ключник пішов на фронт одним з першим. Впродовж усієї війни його близькі не отримували жодної звістки, а у  1945 році стало відомо, що він пав смертю хоробрих. Ми шануємо наших захисників, бережемо пам’ять про них та передаємо історію нашого роду з покоління в покоління. Сьогодні я побував на могилі прадіда і ще в ряді сіл де вшанував загиблих у тій страшній війні».

Меморіал Пам'яті у Писарівці

Вшанували пам’ять загиблих у Другій Світовій війні у селищі Іванівка та Цвіжин. На площі перед клубом зібрались сільський голова Василь Атаманюк, депутат Вінницької районної ради Віталій Ткачук та місцева громада. Учасники мітингу-реквієму схилили голови у хвилині мовчання за людьми чиє життя забрали запеклі бої у боротьбі за мир. Подоляни поклали квіти до Меморіалу пам’яті, згадали українців, які у повоєнні роки відбудовували міста та села, а також тих хто не повернувся додому живим.

У Писарівці урочисте покладання квітів до пам’ятника героям Другої Світової відбулось за участі голови сільської ради Дмитра Науменка, голови ради ветеранів Зої Бондар, директора місцевої школи Сергія Творуна, а також – учасника педагогічного колективу, вчителя Василя Кравченка. Усі говорили теплі слова, згадували героїв війни та дякували їм за вклад у сьогодення. Молоді хлопці у камуфляжі принесли до Меморіалу вінки та квіти, а потім усі присутні насолодились виступами місцевих творчих колективів: маленьких танцівників у вишиванках, співаків.

Також Сергій Ткачук відвідав Малі Хутори та поклав квіти до тамтешнього Меморіалу Пам'яті.

До організації урочистостей у селі Комарів долучились голова Вороновицької селищної об’єднаної територіальної громади Олександр Ковінько, голова Вінницької районної адміністрації Михайло Демченко, сільський голова Віктор Гиренко та місцева громада. Сергій Ткачук, який завітав на урочистості, висловив слова глибокої поваги ветеранам та зауважив, що святкування пройшли на високому рівні.  В рамках відзначення 74-ї річниці Дня Перемоги тут пройшов святковий концерт за участі місцевих творчих колективів. Також на гостей чекали солдатська каша та чай, які готували на «польовій кухні».

 Свято у с. Комарів

«На жаль, сьогодні я не зміг побувати в усіх селах, в які хотів би відвідати, - розповів нам Сергій Ткачук. – Мене переповнює почуття гордості, за наших співвітчизників, вони не просто знають історію свого народу, а глибоко шанують наших пращурів дідів-прадідів, що віддали життя заради миру!»

Свято у Парпурівцях розпочалось опівдні. Свої слова пошани та подяки загиблим героям Другої Світової висловили депутат Сергій Ткачук, голова сільської ради Лариса Мельничук, голова місцевої ради ветеранів Петро Глущенко. Після усіх виступів мешканці Парпурівців та гості села вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, а у дань поваги поклали до Меморіалу квіти.

Незважаючи на холодну погоду, на святі Перемоги у Сокиринцях, було дуже людно та панувало душевне тепло. Дорослі та діти, молодь та школярі, старі та зовсім юні сокиринчани принесли до місцевого Меморіалу Пам’яті весняні квіти: конвалії, бузок та тюльпани. Зворушливі слова вдячності під час свого виступу сказали маленькі, святково вбрані школярики, талановиті юні співачки заспівали проникливу воєнно-патріотичну пісню.

Об 11 годині дня мітинг-реквієм почався у Хижинцях. Там ще живуть двоє ветеранів Другої Світової війни. Обидві жінки були присутні на святі та приймали привітання й квіти від присутніх. Слова вдячності за подвиги героїв війни лунали там з уст школярів, що влаштували яскравий та зворушливий флеш-моб з кульками та голубами – символами миру, який дістався світу страшними втратами та ріками крові.

Надзвичайно душевним був мітинг до Дня Перемоги, що відбувся у селі Щітки.

Там ветеранів війни та загиблих героїв вшановував місцевий церковний хор, а також своїми промовами писарівський сільський голова Дмитро Науменко, директорка місцевої школи Наталія Шалімова та гості села: депутати Сергій Ткачук та Сергій Кривешко.

Депутати привітали усіх присутніх з Днем Перемоги, а також побажали здоров’я, щастя та мирного неба над головою.

 «Сьогодні дуже великий день для історії України, для кожного з нас з вами – День Перемоги, - говорить Сергій Ткачук. - Низький уклін і шана всім тим, хто боровся, тим, хто поклав своє життя, тим, хто не дочекався. Це – наші діди, наші прадіди, наші батьки, брати та сестри. Кожному зичу гарного здоров’я, чистого та мирного неба над головою, і простого людського щастя. Слава Україні!»

[gallery ids="227341,227340,227339,227338,227337,227336,227335,227334,227333,227332,227331,227330,227329,227327,227328,227326,227325,227324"]
Читайте також