Вероніка Сутункіна: «Наша місія – навчити та виростити майбутнє покоління підприємців України»
17:40 16.01.2019
255

У Вінниці чи не кожного дня відбуваються цікаві події, стартують креативні та корисні проекти. Одним з таких стало довгоочікуване відкриття у Вінниці школи бізнесу для дітей «MiniBoss». Ми поспілкувались з директором та викладачем вінницької «MiniBoss», Веронікою Сутункіною. Про навчальну програму, школу та заняття, читайте в нашому ексклюзивному інтерв’ю!

- Вероніко, розкажіть будь-ласка про «MiniBoss». Що це за школи і чому в навчають?

- У «MiniBoss» ми навчаємо діток побудові бізнесу. На практиці ми разом створюємо справжні бізнес-проекти, які потім учні захищають на форумах стартапів, чемпіонатах у цій сфері діяльності перед підприємцями та бізнесменами з усього світу. Окрім цього діти отримують гранти на розвиток своїх проектів, а також представляють свою продукцію на різноманітних ярмарках.

- Наприклад?

- Проектів настільки багато, що усі й не перелічиш. До прикладу, учні «MiniBoss» друкують свої книги та журнали, варять мило. Дехто пробує себе у області кондитерської справи, створюючі різноманітні солодощі.

- Якщо не секрет, за якою програмою діти навчаються у «MiniBoss»?

- Ми займаємося по вихідних днях: в суботу та в неділю. Заняття триває півтори години.

В нас є навчальна програма і методика навчання «MiniBoss», розроблена спеціалістами. Заняття проходять в ігровій та інтерактивній формі, в нас немає такого поняття як «учитель-учень». На заняттях в нас дуже багато практичних нюансів: малюємо, пишемо, обговорюємо в групі. В нас є величезна ігротека для розвитку необхідних майбутнім підприємцям навичок та якостей.

У другій половині навчання ми ходимо на підприємства, де діти дивляться, як бізнес працює по-справжньому. Окрім цього ми запрошуємо бізнесменів до нас у гості, і вони розповідають про свою роботу та свій бізнес.

Але головне – наші учні створюють свої проекти: від генерації ідеї до її реалізації на практиці. Діти формують маркетингові стратегії, планують і працюють по усім стадіям розробки проектів, а потім – представляють їх, отримують інвестиції. Діти вже вирішують далі, як їм вчинити: пустити інвестовані кошти у подальший розвиток проекту, чи поділити прибуток і вже наступного року працювати над чимось новим.

У нашій школі діти по-дорослому приймають рішення і беруть участь в усіх процесах створення проектів, а ми лише проводимо їх через це.

- Як ми знаємо, що у Вінниці школа «MiniBoss» - це новинка. Розкажіть, які у вас плани?

- Так, у Вінниці ми відкрились тільки цього року, але в нас дуже амбітні плани: ми вже ведемо перемовини про співпрацю з місцевими підприємцями, політиками та бізнесменами. Багато хто вже погодився поділитись досвідом з нашими дітками, і ми формуємо журі, перед яким маленькі бізнесмени захищатимуть свої проекти.

Бізнесмени охоче погоджуються допомогти дітям. Наша місія – навчити та виростити майбутнє покоління підприємців України, навчити їх зовсім іншому мисленню. У цій країні можна і потрібно будувати бізнес, головне – не боятися.

І, звичайно ж, ми ведемо набір учнів. Навчатися діти можуть з шести років. І для перших 30 студентів діє 30% знижка (105 євро). А стандартна ціна – 150 євро в місяць.

- А як щодо інших міст в Україні? Де ще, окрім Вінниці, відкрито школи «MiniBoss»?

-  Школи «MiniBoss» успішно працюють у інших країнах. В Україні школи «MiniBoss» вже є в Одесі, Києві, Запоріжжі, Кривому Розі, Львові, Чернівцях. А цього місяця ми відкрились і у Вінниці, і вже провели перше, пробне заняття минулої неділі.

Нам у роботі дуже допомагає співпраця з Європейською асоціацією розвитку бізнесу: саме ця організація надає нам навчальні програми, матеріали, а також – виступає спонсором заходів, під час яких учні шкіл «MiniBoss» презентують свої проекти.

Читайте також