Чи є майбутнє у Барського замку?
16:28 27.09.2019

У місті Бар планують розпочати масштабні роботи по реконструкції та відновленню місцевого замку, який свого часу гримів на все Поділля і його іменували «брамою Польської України». Саме з цією фортецею пов’язують ім’я неаполітанської принцеси Бони Сфорца, дружини польського короля Сигізмунд І, яка в якості шлюбного подарунку і отримала містечко, яке згодом назвала Баром.

На жаль, сьогодні мало що нагадує про колишню славу потужної фортеці, що нині стала парковою зоною, де збережено поодинокі фрагменти потужних мурів, але, на щастя, є серед барчан активісти, які не просто цікавиться історією, а вельми активно переймаються сьогоденням видатних місцевих пам’яток.

Серед них Ігор Лозінський, який разом з групою однодумців вирішили: якщо не вони, то хто? І розпочали роботу, щоб наблизити свою мрію — перетворити Бар з його замком на «туристичну мекку».

Барська ОТГ підтримала дану ініціативу і першим надважливим кроком стало підписання меморандуму з очільниками партнерських міст – Квідзин, Рибнік, Стараховіце. Також було складено і затверджено план заходів на поточний рік, заплановано роботи з дослідження, збереження та реставрації замку, зокрема невідкладних консерваційних робіт.

Пан Ігор відверто зізнається, що не треба чекати, поки хтось за нас «зробить нам гарно», потрібно самим включатися в роботу — і волонтери (найбільше на толоку виходило до 15 осіб) почали розчищення території у парку, де знаходяться руїни замку, від чагарників навколо зовнішніх стін фортеці.

Для того, аби реконструкція мала наукове обґрунтування, активісти залучили фахівців з Інституту археології, креативні молоді дизайнери і архітектори на основі хронік 1820-х років розробили детальний план фортеці, масштабували, розробили макет того, як виглядатиме територія після реставрації.

Крім того, створено благодійний фонд, який здійснюватиме збір коштів та розроблятиме проєктні заявки для залучення грантів на відновлення замку.

Ігор Лозінський запевняє, що не ставить перед собою утопічної мети — відновити всю фортифікаційну споруду, але відновити якийсь фрагмент, законсервувавши те, що буде знайдено під час розкопок — це цілком реальний сценарій.

Наприклад, під час розкопок у місцевому арсеналі з’ясувалося, що там є два приміщення: одне — для зброї, інше — для набоїв, але зараз «арсенал» замурували місцеві комунальники, аби об’єкт зміг дочекатися науковців і в подальшому на його базі можна було б створити музей, де зберігатимуться цікаві артефакти.

Загалом ініціативна група має чимало амбітних планів на майбутнє, наприклад, організовувати та відтворювати середньовічні фестивалі, реконструкції одним словом, все, що може привернути увагу туристів.

Читайте також