Україно-Швейцарський проект: вінничани зекономили 9 млн. кубів газу
17:54 14.11.2019

9 млн. кубів газу зекономлено у Вінниці завдяки спільному проекту з енергоефективності, що впроваджувався  Швейцарською Конфедерацією

Сьогодні, 14 листопада, відбулась фінальна зустріч представників Швейцарської Конфедерації з представниками місцевої влади і експертами, на ній йшлося про результати співпраці в реалізації енергозберігаючих заходів.

Зокрема, йшлося про те, що Вінниця – перше місто в Україні, з  яким Швейцарська Конфедерація почала співпрацювати у своїх найбільших інвестиційних проектах. Перший Меморандум між містом і Урядом Швейцарії був підписаний у 2006 році і стосувався він реалізації проекту «Цюріхські трамваї для Вінниці» вартістю 3,9 млн швейцарських франків. В рамках цього співробітництва місто отримало більше сотні вагонів, які уже стали однією з візитівок Вінниці.

Враховуючи успішність цієї співпраці, у 2011 році швейцарські партнери прийняли рішення продовжити надання безповоротної фінансової підтримки, і у 2011 році відбулось підписання другого Меморандуму про взаєморозуміння. Він дав старт  проекту з енергоефективності, який включав три компоненти: модернізація системи теплопостачання трьох мікрорайонів, підвищення інституційної спроможності КП «Вінницяміськтеплоенерго» та «Європейська енергетична відзнака». Загальний обсяг фінансової підтримки безповоротного гранту з боку Швейцарії становив 20,6 млн швейцарських франків, внесок Вінниці – 207,2 млн грн.

Підсумовуючи результати цього проекту, міський голова Сергій Моргунов нагадав: «Ми змогли в трьох мікрорайонах нашого міста модернізувати газові котельні, побудувати дві твердопаливні котельні, замінити майже 19 км тепломереж. Також впроваджено систему SCADA,  що дало можливість надати якісну послугу по теплопостачанню і по забезпеченню гарячою водою ці території. Ми забули, що таке пориви і тепловтрати в цих мікрорайонах. Разом із тим, ми змогли зекономити біля 9 млн куб. м газу на рік і зменшити з екологічної точки зору викиди СО2 в розмірі 19, 4 тис. тонн. Ще один із важливих напрямків у рамках цього Меморандуму – це покращення і розвиток велоінфраструктури міста. У нас достатньо ефективно було впроваджено систему велопрокату, ми створили достатньо розгалужену мережу велодоріжок, велоСТО, велостанцій та велопарковок. Це важливий крок до сталої міської мобільності – муніципальний електротранспорт, велотранспорт - і все це вкладається в нашу Концепцію інтегрованого розвитку Вінниця-2030. Завдяки швейцарському проекту громада міста Вінниці отримала потужний імпульс у плані енергоефективності, і ми далі готові рухатися в цьому напрямку». Також голова подякував усім причетним за співпрацю, яка тривала 13 років, і висловив сподівання на подальшу взаємодію.

Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова пан Клод Вільд на сьогоднішній зустрічі підкреслив, що цей проект став успішним завдяки активності вінницьких партнерів, бо місто завжди мало проактивну позицію і пропонувало інноваційні рішення для підвищення енергоефективності . Дипломат підкреслив, що під час довгої співпраці Вінниця довела, що вона є надійним партнером та орієнтована на досягнення результату. Більше того, в процесі взаємодії швейцарська сторона теж багато чого навчилися. Наразі, закриваючи проект з впровадження енергоефективності,  Швейцарія  не припиняємо співпрацю з Вінницею, а продовжуватиме партнерство у сфері урбаністичного розвитку та децентралізації.

Владислав Скальський, голова Вінницької ОДА, також підкреслив, що в процесі реалізації проекту Вінниця зробила значний крок у розвитку енергоефективності і стала прикладом сучасного сталого підходу до міського транспорту, по заходах з енергоефективності, побудови компетенції тих людей, які повинні в подальшому працювати з енергоефективністю міста, розбудові велоінфраструктури.

Крім того, у цьому році Вінниця пройшла повторний аудит в рамках компоненту «Європейська енергетична відзнака» - і представник офісу ЄЕВ Святослав Павлюк вручив міському голові Сергію Моргунову відповідний сертифікат.

Після офіційної частини учасникам заходу запропонували ознайомитися з велопарковкою  для працівників муніципалітету, що є також спільним зі Швейцарією проектом, гостям навіть продемонстрували  нові душові кімнати для чиновників. Після цього  швейцарська сторона змогла наочно познайомилася з тим, як проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону М. Шимка – Баженова, побувавши на  твердопаливній котельні, що обслуговує понад 7 тисяч квартир.

До речі, мешканці мікрорайону, скориставшись можливістю, подякували пану Послу за стабільне і якісне теплопостачання, відзначивши, що тепер розуміють, чому потрібно прагнути в Європу. Стосовно економічного ефекту для гаманця вінничан, то одна з жительок вул. Баженова зізналася, що раніше за місяць платила стільки, як після модернізації за опалювальний сезон.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="238299,238300,238301"]
Читайте також