На Віннччині пройшла міжнародна конференція (ФОТО)
21:07 09.08.2019
252

На конференції під Вінниччиною представлені всі континенти, крім Антарктиди, — розповів Ігор Казьмірук, директор-розпорядник НВК «Школа АІСТ», яка стала організатором цього зібрання демократичних шкіл IDEC і EUDEC.

І дійсно, днями спортивно-оздоровчий комплекс «Маяк», що в Тиврівському районі, перетворився на осередок світової освітньої думки, адже з 4 серпня там зібралися представники США, Німеччини, Фінляндії, Бразилії, Ізраїлю, Франції, Греції, Іспанії, Данії, Великобританії, Нідерландів, Польщі, Індії, Японії, Південної Кореї для участі у міжнародній конференції демократичних шкіл IDEC і EUDEC

Ігор Казьмірук наголосив, що ця конференція — унікальну можливість долучити максимальну кількість експертів з демократичної освіти, яка передбачає рівність дітей та дорослих, що мають рівні права та обов’язки в організації шкільного життя. Зокрема, діти можуть самостійно обирати предмети, які хочуть вивчати, домовлятися з учителями про режим навчання, а також на загальних зборах вирішувати будь-які питання щодо функціонування школи.

Загалом участь у форумі взяли понад 400 учасників з 24 різних країн світу. Всі разом зібралися для того, щоб поділитися своїм вже набутим досвідом, отримати відповіді на свої запитання, встановити нові контакти й особисті зв’язки.

 Окресливши цільову групу заходу, Ігор Йосипович зізнався, що зараз діти навчаються всього дуже швидко, як правило, проблеми виникають у дорослих. Власне тому, як правильно реагувати на сучасні виклики, як відійти від старої авторитарної системи, вчитимуться у закордонних експертів. Теза, що дитина — це людина, яка вчиться жити, докорінно неправильна, дитина — це людина, яка живе.

 На перший погляд конференція має незвичний формат – живе спілкування, задушевні бесіди однодумців просто неба на карематах. Сама програма складається з open space і ключових спікерів, які є дуже вагомими і відомими людьми, авторами книжок, наприклад, Джері Мінц (США), Кагекі Асакура (Японія), які у всьому світі визнані авторитетами в галузі демократичної освіти.

Загалом відкриття «Міста майстрів» у рамках конференції демократичних шкіл IDEC і EUDEC пройшло за участі вокального колективу «Рута-м'ята»з села Радівка та дітей з Фабрики талантів, які продемонстрували гостям заходу і потужний вокал, і запальну хореографію. Також було організовано виставки декоративно-ужиткового мистецтва та майстер класи.

 Були на відкритті і офіційні гості — заступник міського голови Владислав Скальський, який виголосив спіч англійською, в якому висловив щиру радість з приводу того, що Вінниця стала осередком такої непересічної події не лише в житі освітян.

Також до присутніх звернулися Володимир Буняк, директор департаменту освіти і науки ОДА, та Марія Глоба, представниця міністерства освіти, крім того, до загальних вітань долучилися директорка департаменту освіти Оксана Яценко та ректорка Вінницького педагогічного університету Наталія Лазаренко.

Чи не найбільше уваги організатори фестивалю приділили багаторічним спікерам конференції Джеррі Мінцу (США), Кагекі Асакурі (Японія) Марко (Фінляндія), Міхалу (Польща), яким на згадку вручили символічних лелечат.

Вже після завершення офіційної частини вдалося поспілкуватися з Джррі Мінцом стосовно того, які переваги надає демократична освіта. По-перше, він зауважив, що хоч в Польщі рух шкіл демократичного навчання розпочався раніше, але зараз саме Україна лідирує за кількістю шкіл. По-друге, він висловив переконання, що за сто п'ятдесят років система освіти зацементувалася ( і не лише в Україні), а сучасні умови потребують не «гвинтиків» великого механізму, а людей творчих, креативних, здатних нестандартно мислити, саме такі якості формує демократична школа у своїх вихованців, які демонструють в рази вищі показники, ніж їхні ровесники з традиційних навчальних закладів.

Нагадаємо, 8 серпня, у Вінниці розпочав роботу дитячий триденний освітньо-культурний табір для дітей віком від 7 до 14 років. [gallery type="slideshow" size="full" ids="232758,232759,232761,232762,232763,232764,232765"]
Читайте також