Фестиваль «Docudays UA»: У Вінниці говорять про права людини в різних країнах
21:20 05.12.2016
252

У Вінниці фестиваль проходитиме з 1 по 19 грудня, а стрічки демонструватимуться кожного понеділка, вівторка та середи.  Ініціатором благодійного показу фільмів виступає ГО «Подільський центр соціальних технологій».

Координатор подій у Вінницькій «Книгарні Є» Олександр Вешелені розповів, що показ фільму в рамках фестивалю «Docudays UA» у Вінниці проходить дев’ятий рік поспіль.

- Мандрівний фестиваль «Docudays UA» спершу відбувається у Києві в кінці березня на початку квітня, - розповів Олександр Вешелені. – В другій половині року в українських містах, абсолютно безкоштовно, демонструють фільми, що перемогли на фестивалі. У документальних стрічках, які ми презентуємо, так чи інакше порушуються питання прав людини в різних країнах, на різних континентах. Їх завжди дуже цікаво дивитися та порівнювати український та світовий контексти, адже насправді у нас є дуже багато спільних проблем. У фільмі, який сьогодні побачили вінничани, мова йде про жіночу історію у протестному русі «Солідарність», який виник у Лодзі на суднобудівельній верфі. Загалом жіночі історії та спогади починаючи від Другої Світової війни – це дуже цінний матеріал для дослідників.

На показ стрічки про жінок та їх участь у протестному русі завітала депутатка Вінницької обласної Ради, голова постійної комісії з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту та туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко.

- У стрічці «Жіноча «Солідарність» ми бачимо участь жінок у протестних акціях у Польщі, - зауважила Людмила Станіславенко. – В історії їх участь у цих подіях замовчують, а іноді і взагалі нівелюють, що зовсім не вірно. Відвідавши фестиваль документального кіно можна побачити історію розвитку країни та її становлення, почути бачення людей, які це пережили. На жаль сьогодні переглянути стрічку прийшло небагато людей, проте сподіваюсь на показ фільму про початок Революції Гідності, який відбудеться 19 грудня, прийде значно більше людей.

Нагадаємо, у вівторок, 6 грудня, у «Книгарні Є» гостям продемонструють стрічку «Десять секунд» та «Остап», 7 грудня – «Битви» та «Пісня бійця», 12 грудня – «Звіть мене Маріанною» та «Моріом»,  13 грудня – «Наближаючись до слона» та «На Великдень»,  14 грудня – «Каса Бланка» «Панорама» та «Колишні». Завершиться кінофестиваль 19 грудня стрічкою про початок Революції Гідності «Енциклопедія Майдану».

Читайте також