Європейські стандарти та права людини: український контекст
17:30 10.12.2019

Сьогодні, 10 грудня,  в обласній бібліотеці ім.. Тімірязєва відбулося засідання  круглого столу  «Європейські стандарти та права людини: український контекст» за участі правників, науковців, представників громадських організацій та студентів. Захід відбувся в рамках проведення Всеукраїнського тижня права.

Модератором круглого столу виступила керівник Подільського  Центру медіації і права Марія Мотелюк, а н правах господині учасників заходу привітала в.о. директора  Вінницької  ОУНБ  Галина Слотюк, яка почала з того, що нагадала присутнім про те, що саме 10 грудня  1948 року в Парижі на засіданні Генеральної асамблеї ООН була прийнята Загальна декларація прав людини, а двома роками пізніше, 4 грудня 1950 року, було започатковано Міжнародний день прав людини та проголошено його святкування 10 грудня. Тому в 208 році, враховуючи міжнародний досвід, координаційна рада юристів України ініціювала проведення Тижня права, що й було оформлено відповідним Указом президента.

 Власне, про те, завдяки чому прийнята Загальна декларація прав людини стала базовим стандартом прав людини в світі розповів вінницький адвокат, засновник адвокатського бюро «Мотилюк і партнери» Олексій Мотилюк. Він зупинився не лише на принципах декларації, які лягли в основу міжнародних актів та конвенцій, а й познайомив з критикою даної декларації та розповів про появу азійських та африканських аналогів Декларації.

Ще одна спікерка круглого столу - старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини у поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Заріна Маєвська зосередила увагу присутніх на  практиці Європейського суду з прав людини щодо України. Для початку вона навела статистичні дані, згідно з якими Україна міцно утримує позиції в трійці лідерів за кількістю позовів громадян, нас випереджують тільки Росія і Туреччина, потім підкреслила, що Європейський суд  - це перша інституція, яка дозволяє громадянину позиватися до держави. Також вона спростувала уявлення, що  виграти в цьому суді можуть тільки обрані, з її слів, п’ятеро мешканців Вінниччини домоглися вироків на свою користь. А оскільки у нас немає персональної відповідальності чиновника за порушення прав громадян, то за результатами цих вироків компенсація стягуватиметься з держави.

Також на засіданні круглого столу розглядалося питання права людини в мережі, тут виклала власні міркування  Голова ради ГО «Подільський Центр соціальних технологій». Ще один учасник – психолог –психотерапевт, голова правління ГО «Волонтерський корпус соціально–психологічного супроводу бійців АТО «Живиця» Петро Українець зупинився на проблемі інформаційно-психологічної війни в Україні та розповів, що в сусідній державі-агресорі  на це виділено 250 млрд рублів, а ми нічого не можемо протиставити цьому масованому впливу на нашу свідомість. Аби далеко не ходити, він згадав  повноцінний тираж газети сумнозвісного Шарія, що випускається у Вінниці.

Студент юридичного відділення  технолого-промислового коледжу Леонід Цимбалюк вирішив подискутувати: бути чи не бути смертній карі в України.

Крім того, учасники приділили увагу питанням ринку землі, прав жінок в Україні, медичному праву сучасності тощо.

Читайте також