День Незалежності України: свято свободи та дій чи просто вихідний (ОПИТУВАННЯ)
13:54 01.08.2019
259

Напередодні Дня Незалежності України журналіст сайту ilikenews.com.ua поспілкувався з вінничанами та запитав, що для них означає це свято.

Олена Горошинська, громадська активістка:

  • Ну, особисто для мене — це відкрита можливість для розвитку країни. Для свободи слова і дій (в рамках законів, звісно). Це гарантія того, що ти маєш право розмовляти рідною мовою, маєш право вчити і любити правдиву історію своєї Батьківщини. А ще День незалежності — це той день, коли усі ми взяли на себе відповідальність. Бо чекати, що хтось побудує країну за тебе — марна трата часу. Кожен з нас має право і можливість щось змінити.

Олександр Низькошапка, співробітник банку:

  • Не можу говорити про всіх вінничан, особисто для мене це найбільше свято, певною мірою більше ніж великі релігійні свята (Різдво, Великдень...). В Україні дуже багато державних свят, але День Незалежності — це те свято, коли дійсно має бути вихідний день. Ну і День Конституції. І все, вистачить вихідних, потрібно працювати, а не святкувати, особливо у травні, скільки там вихідних? Добре, що і так останнім часом викинули, здається 2 травня з переліку вихідних.

Марія Тимощук, вчитель:

  • Впевнена, що не лише для мене, це дійсно свято незалежності, за яке боролися і гинули наші діди й прадіди, а тепер уже й наші сучасники. Ми дуже дорого платимо за право мати свою державу, говорити рідною мовою, мати свою культуру і церкву, бути справді європейською країною, а не валандатися на задвірках цивілізації.

Діана Марчук, домогосподарка:

  • День незалежності для мене — це просто свято, вихідний день, як Новий рік. Місто святкує, моя дитина виступає зі своїм танцювальним колективом. З Незалежністю України як держави, це свято в мене не асоціюється.

Роман, менеджер роздрібної торгівлі:

  • Просто вихідний день з парадами, маршами і вуличними концертами. Чи що там організовується в цей день? Для мене це зайва можливість зустрітися з друзями, посидіти в гарній компанії.

Лариса Блажко, волонтер:

  • Для мене найперше свято, бо це день народження моєї країни. Ми ніяк не можемо усвідомити, скільки зусиль, скільки життів, скільки крові втрачено за те, щоб ми могли 24 серпня вітати один одного зі Святом незалежності! І можливо, комусь здається, що держава не виправдовує його очікувань та сподівань, мені хочеться спитати таких «скептиків»: «А що ви зробили і щодень робите для цієї держави?!».

Нагадаємо, зaмість військового пaрaду нa День Незaлежності Укрaїни у Києві відбудеться Ходa гідності з військовими тa керівництвом держaви.

Читайте також