В Одеській мерії обговорили будівництво альтернативного в’їзду на територію Одеського порту
17:56 18.07.2019
254

Після наради, яка пройшла в Одеському порту, за участю Президента Володимира Зеленського представники АМПУ та міської влади активували консультації щодо будівництва альтернативного в’їзду на територію Одеського порту. Створення альтернативного заїзду в порт та інші важливі питання обговорювались на розширеній нараді у міськвиконкомі Одеси.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив очільник Одеської філії державного підприємства «Адміністрації морських портів України» Ігор Ткачук.

Зазначимо, будівництво дороги «Хаджибей-2», яка має з’єднати Об’їзну дорогу Одеси з магістральним шляхопроводом порту, забезпечить відведення потоку великовантажного транспорту, який рухається в/із порту, в обхід житлових кварталів на північно-західній околиці міста. За попередніми розрахунками, проектування і будівництво відрізка магістралі, протяжністю 3,2-4 км (існує декілька варіантів маршруту) може зайняти кілька років. Представники АМПУ наполягають на тому, щоб новозбудований під’їзд до естакади порту був безкоштовним.

До обговорення щодо облаштування альтернативного заїзду в порт долучились Одеський міський голова Геннадій Труханов, керівник ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) Райвіс Вецкаганас, начальник Служби автомобільних доріг в Одеській області Олег Варивода, начальник адміністрації Одеського морського порту Ігор Ткачук, представники Асоціації стивідорних компаній Одеського морського порту, головного управління Держгеокадастру в Одеській області, заступники Одеського міського голови, депутати Одеської міськради та представники громадськості.

Зокрема, присутні зауважили, що проблема відведення великовантажного транспорту з вулиць міста почала вирішуватись ще в середині 1990-х шляхом будівництва автотранспортної естакади порту. Однак дорога, що сполучає естакаду з Об'їзною дорогою («Хаджибей-2»), до теперішнього часу не побудована. То ж сьогодні маршрути великовантажного транспорту, який заїжджає у порт, проходять, по-перше через зону житлової забудови, від чого страждають жителі кількох вулиць, і, по-друге – сходяться на території приватного транспортно-логістичного комплексу у Сухому порту, за проїзд по якому потрібно платити.

  • Стаття-4 Закону України «Про морські порти» передбачає рівність прав усіх суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у морському порту, у доступі до об’єктів портової інфраструктури загального користування, - коментує проблему в.о. голови АМПУ Райвіс Вецкаганс. - Тому наша позиція однозначна і принципова: в Одеський порт має бути вільний безкоштовний та безперешкодний автомобільний вїзд. Наші партнери по перемовинах у особі представників міської влади піднімають питання про фінансування будівництва дороги «Хаджибей-2». Ми готові розглянути питання про інвестування зазначеного проекту за рахунок дивідендів АМПУ, але за умови, що контроль за підтримкою дороги в експлуатаційному стані візьме на себе або міська влада, або Одеський порт, але ні в якому разі це не повинна бути приватна структура.

Як відзначали у своїх виступах на нараді представники адміністрації Одеського порту, питання виведення потоків великовантажного транспорту за межі житлової забудови повинно вирішуватись комплексно і включати три складові: будівництво дороги «Хаджибей-2», з’єднання транспортної магістралі Одеського морського порту з цією дорогою, а також будівництво спеціального накопичувального демпферного майданчика для відстою автотранспорту в очікуванні проїзду в порт.

  • Знайти компромісний варіант, який би влаштував АМПУ, міську владу, бізнес, спроектувати, знайти фінансування і побудувати в’їзд – на все це потрібен час, - висловлюється з цього приводу начальник адміністрації порту Ігор Ткачук. – А люди страждають вже сьогодні. У мешканців вулиці Хутірської і селища Усатове вантажівки їздять під вікнами, від чого тріскаються стіни їх будинків. Водії-дальнобійники, які везуть вантажі у порт за сотні кілометрів, не гарантовані від того, що сьогодні чи завтра обурені одесити не перекриють дорогу. Я вже не кажу про бізнес – експедиторські і стивідорні компанії, які також повинні мати гарантії безперешкодного завозу вантажів на термінали і елеватори, щоб витримувати строки своїх зобов’язань за контрактами. Ми повинні знайти інструментарій, щоб вже сьогодні якось збалансувати інтереси усіх цих категорій і зняти напруженість.

На нараді в Одеській мерії сторонами створена робоча група, яка має розробити дорожню карту вирішення проблеми облаштування альтернативного (безкоштовного) в’їзду на територію порту та зняття соціальної напруги, викликаної його відсутністю. Найближче засідання комісії відбудеться на наступному тижні.

Джерело: Прес-служба адміністрації Одеського морського порту

Читайте також