Ігор Ткачук: Медичне обслуговування - важлива складова соціального захисту портовиків
10:07 10.09.2019
252

Влітку нинішнього року медико-санітарна частина Одеського порту була акредитована комісією Міністерства охорони здоров'я України та отримала першу акредитаційну категорію. Таким чином колектив МСЧ підтвердив високий рівень якості послуг, що надаються установою. В даний момент в портовій поліклініці працюють лікарі наступних спеціальностей: терапія, хірургія, травматологія-ортопедія, гінекологія, неврологія, урологія, дерматологія, стоматологія, офтальмологія, отоларингологія (ЛОР), наркологія, психофізіологія, - повідомили у прес-службі адміністрації Одеського порту.

Одеський порт - підприємство з підвищеною небезпекою для життя. На його території виконуються вантажні роботи на суднах, ведеться обробка рухомого складу, по основних дорогах і технологічним проїздах рухається перевантажувальна техніка, залізничний транспорт. Як на будь-якому підприємстві підвищеної небезпеки, на жаль, у працівників трапляються травми, профзахворювання. Саме тому, відразу ж після закінчення війни, в 1949 р., в порту відкрилася амбулаторія, в якій на перших порах працювали фронтові медсестри. Згодом на базі амбулаторії була створена медсанчастину порту.

  • Можливість безкоштовно отримувати медичну допомогу - це чи не основна складова соціального пакету портовиків, - прокоментував начальник адміністрації Одеського порту Ігор Ткачук. - Зараз дуже модно говорити про мотивацію робітників підприємства, про те, як зробити так, щоб українці не залишали країну і не шукали роботу за кордоном. Відповідь проста: платити гідну зарплату і надавати повний соціальний пакет. В Одеському порту нам вдається забезпечувати соціальний захист своїх співробітників.

Для забезпечення нормальної роботи підприємства МСЧ адміністрації порту, відповідно до законодавства, України виконує такі функції: медичні огляди працівників, зайнятих на важких, шкідливих і небезпечних роботах, передрейсові і післярейсові огляди водіїв, огляди осіб, які працюють на суднах, надає цілодобову медичну допомогу та ін. Завдяки диспансеризації працівників названої категорії вдається скоротити кількість профзахворювань, зменшити захворюваність хронічних хворих і, відповідно, находження їх на лікарняному.. .

Сьогодні МСЧ - це сучасний лікувальний заклад, в якому працює професійний колектив: 1 кандидат медичних наук, 12 лікарів вищої категорії, 22 медсестри вищої категорії.

Довідково, лікувальний заклад, розташований на території порту, оснащений біохімічною і клінічною лабораторіями, функціональною діагностикою, УЗД-діагностикою, рентгенологією, психофізіологією, фізіотерапією. На озброєнні МСЧ - сучасний флюорограф, рентген-комплекс, апарат для ультразвукової діагностики, апарат для визначення функції зовнішнього дихання, велоергометр, дефібрилятор, біохімічний, імунологічний, гематологічний аналізатори Послугами медико-санітарної частини користуються не тільки працівники адміністрації порту, ДП «Одеський порт», а й ветерани порту, співробітники 14 стивідорних компаній, фірм, розташованих на території підприємства. Крім цього, медсанчастина проводить медогляди, психофізіологічну діагностику співробітників філій АМПУ Чорноморського, Південного, Миколаївського, Білгород-Дністровського портів, філії «Дельта-лоцман», надає амбулаторно-поліклінічну допомогу працівникам апарату управління ДП «АМПУ». Керівництво регіональних представництв ряду міжнародних компаній довіряє персоналу МСЧ проводити медогляди своїх співробітників. Всього послугами МСЧ користуються близько 15 тис. осіб.

Читайте також