Рада планує запровадити збирання кодів ІПН з одержувачів міжнародних поштових та експрес-відправлень
19:32 09.09.2021
326

З 1 лютого 2022 року планується запровадити збирання кодів ІПН з одержувачів міжнародних поштових та експрес-відправлень. Під приводом підвищення ефективності боротьби з контрабандою, держава збирається ретельніше відстежувати, що і в якому обсязі замовляють українці з-за кордону.

Верховна Рада України планує ухвалити в другому читанні пов'язані законопроєкти №4279 / 4278, зареєстровані ще 28 жовтня 2020 року, деякі норми яких містять відверто суперечливі й навіть фатальні наслідки для ринку української міжнародної логістики.

Компанії вже висловили категоричний протест. Нова Пошта Глобал, Meest, представники найбільших міжнародних мереж DHL, Fedex, UPS, в тому числі і державна Укрпошта попереджають, що законодавче нововведення призведе до токсичних для їхнього іміджу ризиків, зокрема - виникнення операційних колапсів, затримок доставки, масового повернення товарів і збільшення сум компенсації за недоставлені своєчасно відправлення. А головне - буде створено істотний ризик витоку або навмисного зливу персональних даних українців шахраям.

Перевізники і поштовики вважають також, що ініціатори відкрито лобіюють інтереси великого українського рітейлу, який неодноразово намагався обмежити покупки громадянами дешевших аналогів їх товарів на міжнародних майданчиках. В середньому, великі українські торговельні мережі встановлюють націнку на свої товари в розмірі від 200% до 500%.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також