путін розглядав можливість договору з Києвом, але наразі не бачить у цьому перспективи
09:00 25.04.2022
301

Президент росії владімір путін втратив інтерес до дипломатичного врегулювання війни з Україною і натомість, схоже, має намір захопити якнайбільше української території. Про це заявили троє людей, поінформовані про бесіди з російським президентом, повідомляє Financial Times.

путін, який серйозно розглядав можливість укладання мирної угоди з Україною після того, як росія зазнала поразки на полі бою минулого місяця, сказав людям, які беруть участь у спробах покласти край конфлікту, що він не бачить перспектив для врегулювання.

«путін щиро вірить у ту нісенітницю, яку він чує по телебаченню, і хоче виграти по-крупному», — сказав чоловік, поінформований про переговори.

Хоча москва та Київ погодили перший проєкт комюніке на зустрічі в Стамбулі наприкінці березня, переговори зайшли в глухий кут після того, як президент України Володимир Зеленський звинуватив росію у скоєнні військових злочинів проти цивільного населення в таких містах, як Буча та Маріуполь.

За словами двох людей, путін заявив, що мирні зусилля зайшли в «глухий кут», і був шалено лютий після того, як Україна потопила «Москву», флагман Чорноморського флоту Росії.

«Була надія на угоду. путін ходив туди-сюди. Йому потрібно знайти спосіб вийти із цієї ситуації переможцем», — сказав один зі співрозмовників. Після того, як затонула «Москва», «путін був проти підписання чогось». […] Після «Москви» він не виглядає переможцем, бо це було принизливо», — додав співрозмовник.

Українські та західні офіційні особи завжди сумнівалися у його прихильності до мирних переговорів, підозрюючи, що це спосіб виграти час для наступу РФ.

російський президент, схоже, дотримується спотвореного погляду на війну, викладеного його генералами та показаного на російському телебаченні, сказали люди, поінформовані про розмови з ним. Вони додали, що він стоїть на своєму, попри всі докази протилежного.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також