Україна має домовитися з іноземними кредиторами про списання частини боргів, – «УДАР Віталія Кличка»
09:00 16.02.2022
260

Кожна десята гривня державного бюджету України у 2022 році піде на виплату і обслуговування зовнішнього боргу. Якщо враховувати також виплати за внутрішнім боргом, то майже кожна друга гривня з бюджетних надходжень має піти на сплату боргів, - зазначає команда політичної партії "УДАР Віталія Кличка".

У ситуації реальної загрози військового нападу Росії на Україну кожна бюджетна гривня має витрачатися з максимальною ефективністю

У цьому світлі українська влада має вийти з продуманою стратегією скорочення державного боргу і одним з перших кроків ініціювати переговори з міжнародними донорами (насамперед із США та Великобританією як підписантами Будапештського меморандуму) щодо відтермінування виплат та списання частини зовнішніх боргів.

«Необхідно вже розпочати переговори з найбільшими іноземними державними кредиторами про реструктуризацію прямого та гарантованого зовнішнього боргу з метою списання його частини або принаймні зниження відсоткового навантаження (haircut)», - зазначив голова Вінницької обласної організації «УДАР Віталія Кичка» - Геннадій Ткачук.

Іншим напрямом докладання активних зусиль є розробка і ухвалення необхідно нормативно-правової бази щодо надання доступу українським 4 банкам до купівлі євробондів України – з метою зниження відсоткового навантаження або вартості обслуговування державного боргу в іноземній валюті. Таке рішення призведе до заміщення коштів іноземців в єврооблігаціях України коштами українських громадян, розміщених на депозитах в іноземній валюті, що вплине як на зниження вартості обслуговування зовнішнього держборгу, так і дозволить завести в банківську систему кошти, які громадяни наразі зберігають у вигляді готівки.

 Домовленості про розстрочку виплат або списання боргів суттєво посилять економічний потенціал України та підвищать шанси вистояти у протистоянні з агресивно налаштованою Росією. Вивільнені кошти будуть спрямовані в реальний сектор економіки і працюватимуть на добробут громадян.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також