Кличко отримав у Берліні Премію Deutschen Gesellschaft e. V. за заслуги для німецького та європейського взаєморозуміння і присвятив її всьому українському народу
17:04 09.11.2023
285

Мер Києва Віталій Кличко отримав у Берліні Премію Deutschen Gesellschaft e. V. за заслуги для німецького та європейського взаєморозуміння і присвятив її всьому українському народу.

«Для мене висока честь отримати таку нагороду. Я вважаю її виявом поваги і солідарності з народом України, який вже майже 1 рік та 9 місяців героїчно відбиває російську навалу. Ціною неймовірних страждань та жертв наших солдат та мирних жителів ми захищаємо свою волю, незалежність та територіальну цілісність української держави. Для нас ця боротьба – цивілізаційний вибір, адже ця війна розв’язана путінським режимом задля знищення України як незалежної демократичної держави та геноциду українського народу. Ми ж захищаємо своє право на демократичний шлях розвитку та наше спільне майбутнє! Дякую вам за цю премію та дякую всьому німецькому народу за солідарність з народом України, за вашу підтримку і допомогу! І присвячую цю нагороду всім відважним і сильним українцям! – зазначив мер Києва. – Ми зробили свій вибір на користь європейської моделі, яка базується на демократичних цінностях, конкурентній економіці та високих соціальних стандартах. Саме такою – вільною, демократичною, успішною та сильною ми бачимо Україну майбутнього. І розуміємо, що для цього нам самим багато чого треба зробити – від важливих реформ, боротьби з корупцією до посилення децентралізації та місцевого самоврядування. І, безумовно, ми повинні перемогти в цій кривавій війні, з якою вторглася росія. Ми повинні зберегти свою державу», – наголосив у своєму виступі на церемонії в Берліні Віталій Кличко.

Він зазначив, що ця премія була заснована у 15-ту річницю падіння Берлінської стіни, яка поділяла Європу на бік демократій та темну сторону тоталітаризму на чолі з радянською імперією. Падіння стіни відкрило шлях до європейського консенсусу – забезпечення всім європейцям мирного і стабільного життя, поваги до прав людини і демократичних правил, взаємовигідного і рівноправного співробітництва всіх країн Європи.

«А сьогодні Путін та його режим намагаються «зламати» історію: зруйнувати здобутки останніх десятиліть, поширити гангрену авторитаризму та повернути Європу до часів конфронтації і зон «особливого впливу», замінити міжнародне право законом «джунглів». У прицілі путінської агресії не тільки Україна. Своїми агресивними діями Кремль повністю зруйнував європейську систему безпеки, яка склалася після Гельсінських угод та закінчення «холодної війни». Завдав серйозної шкоди всьому світовому порядку, – зазначив мер Києва. – Відповідно перед демократичною Європою стоїть завдання не просто відновлення старої архітектури безпеки, а створення нової, ефективної, яка б виходила з безпекових реалій і адекватної оцінки загроз, які постали сьогодні. Відповідь на запитання, якою бути новій європейській архітектурі безпеки залежить від результату боротьби України проти російської навали. Саме в Україні сьогодні центр глобального протистояння між демократією та диктатурою. Перемога України в цій війні буде перемогою демократичного світу. І вона має бути остаточною: будь який «компроміс» з росією за рахунок інтересів України, будь яке «заморожування» війни та послаблення санкцій проти росії насправді дасть Путіну перепочинок, який необхідний йому для продовження агресії проти України, а далі – й проти країн НАТО і ЄС. Наслідки цього нового наступу будуть дуже тяжкими для всіх нас», – наголосив Кличко.

Мер Києва підкреслив, що критично важливо, щоби увесь демократичний світ стояв на боці України.

«Ми повинні зосередити всі наші зусилля на досягненні перемоги. Я хочу ще раз наголосити, це можливо виключно через об’єднання зусиль України та її союзників і партнерів. Таких, як Німеччина, що стала одним з головних постачальників військової та інших видів допомоги для України. Дуже важливо, щоб ця допомога стабільно продовжувалась. Не може бути ніякої «втоми», коли під загрозою майбутнє Європи, її мир та процвітання», підкреслив Віталій Кличко.

Він наголосив, що успіх боротьби з агресором і надалі визначатимуть новітня зброя в необхідних для ЗСУ обсягах, фінансово-економічна підтримка України, режим суворих санкцій проти росії. Кличко також зазначив, що перемога України, перемога демократії не буде повною без притягнення до відповідальності всіх винних за скоєння військових злочинів та злочинів проти людяності.

«Я бачу, як ця війна, героїчна боротьба українського народу змінила ставлення європейців до України. Для багатьох стало очевидним, що без України неможливо забезпечити сталий мир на європейському континенті. Наша країна може також зробити внесок в розвиток економіки ЄС. Саме тому ми розраховуємо на підтримку Німеччини та інших партнерів нашого руху до членства в ЄС і НАТО. Це потрібно Україні. Водночас і Європі потрібна сильна та успішна Україна!», – підкреслив Віталій Кличко.

Премія Deutschen Gesellschaft e. V. за заслуги для німецького та європейського взаєморозуміння щорічно присуджується особистостям, які зробили видатний внесок у міжнародне взаєморозуміння, об’єднання Сходу та Заходу, взаєморозуміння між людьми в Німеччині, Європі та світі.

Премію Кличку вручив Голова Федеральної ради Німеччини, мер Гамбурга Петер Ченчер.

Читайте також