Вся країна залишиться без гарячої води і газу - ситуація критична, - звернення Кличко до Кабміну
18:30 20.05.2021
272

Рішення Кабміну про скасування регулювання цін на газ призведе до того, що у мільйонів людей не буде гарячої води, а опалювальний сезон не почнеться. Про це заявив Віталій Кличко. Він зазначив, що ситуація критична, тому що уряд не виконав взяті на себе зобов'язання, а Нафтогаз виставив непосильні умови поставки газу.

Кличко вимагає від уряду виконати взяті на себе зобов'язання: розблокувати рахунки комунальних підприємств, компенсувати витрати, викликані рішеннями центральной̈ влади і гарантувати постачання газу за ціною, яка врахована в діючих тарифах для населення.

Він нагадав, що 9 лютого цього року між урядом, «Нафтогазом», НКРЕКП та Асоціацією міст України був укладений Меморандум щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Органи місцевого самоврядування взяли на себе і виконали наступні зобов’язання: тарифи на послуги постачання тепла та гарячої води протягом опалювального сезону не зросли. А також було забезпечене безперебійне надання цих послуг споживачам.

Втім уряд, відмовився виконати взяті на себе зобов’язання. Зокрема, не здійснюється компенсація втрат комунальним підприємствам, що не дозволяє розпочати підготовку до опалювального сезону. А також арештовують рахунки комунальних підприємств теплопостачання, блокують роботу підприємств, люди залишаються без заробітної плати.

«Отже, уряд та «Нафтогаз» своїми діями вже в травні залишають 120 міст – 5 мільйонів громадян – без гарячої води, а бюджетні установи – без природного газу. З жовтня ж все населення може залишитися без централізованого опалення, – наголосив голова АМУ. – Ми, представники місцевого самоврядування, вимагаємо: негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій; компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли внаслідок рішень, ухвалених органами державної влади; гарантувати постачання природного газу в достатніх обсягах комунальним підприємствам на умовах післяплати і за ціною, що врахована в діючих тарифах на тепло та гарячу воду для населення; ухвалити законопроект, що забезпечить реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий природний газ, списання штрафних санкцій та відшкодування різниці в тарифах. Ці питання необхідно вирішити невідкладно! Не можна залишати людей без послуг і перекладати на місцеві бюджети витрати, які вони не зможуть покрити!» – наголосив Віталій Кличко.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також