«Нафтогаз» має повністю забезпечити українців доступним газом власного видобутку, – «УДАР Віталія Кличка»
16:31 04.10.2021
260

Звільнення Наглядової ради і призначення в нову урядових співробітників «Нафтогазу» вкладається в логіку попередніх дій уряду – перетворити «Нафтогаз» з самостійного гравця на ринку нафти й газу в департамент Секретаріату Кабміну.

• Перетворення НАКу в звичайний підрозділ уряду має слугувати виконанню двох взаємно несумісних завдань – забезпечення населення дешевим газом та наповнення бюджету доходами. Тягнути обидва ці завдання Нафтогаз зможе рік, максимум два. Далі – повний фінансовий крах внаслідок нарощування кредитної залежності.

• Звільнення правління цілком вкладається в загальну канву останніх кроків уряду по відношенню до «Нафтогазу»: незаконне призначення Вітренка на посаду голови правління, ігнорування приписів НАЗК, оскарження припису НАЗК в суді, ігнорування рекомендацій ЄС, ігнорування позиції незалежних членів правління та Наглядової ради, звільнення незалежних членів правління та Наглядової ради. Назагал «Нафтогаз» перебуває в крутому піке.

• В умовах нинішніх цін на газ та дій Газпрому звільнення з «Нафтогазу» незалежних закордонних фахівців – це однозначно крах будь-яких перспектив розвитку компанії. Це означає, що фахові адекватні професіонали не готові і не бажають працювати в Нафтогазі навіть за високі зарплати, усвідомлюючи, що за неминучий провал доведеться відповідати своєю репутацією.

• Експерти УДАРу неодноразово заявляли, що головною запорукою енергетичної незалежності України має стати збільшення видобутку власного газу та активна програма тепломодернізації житлового фонду України.

❗️УДАР звертається до уряду з вимогою припинити гратися в кадрові перестановки і зайнятися справою:

☝🏼По-перше, проаналізувати справжні причини провалу програми 20/20 і розробити на заміну їй реалістичну програму збільшення видобутку власного газу з українських родовищ. Така програма потребуватиме значних інвестицій в розвідку нових родовищ і початок їх експлуатації. Тому менеджмент повинен зосередитися на тому, як ефективно проінвестувати збільшення видобутку.

☝🏼По-друге, уряд, який декларує відданість європейським стандартам управління, має повернутися до виконання своїх зобов’язань перед ЄС в частині дотримання принципів корпоративного управління ОЕСР. Нафтогаз потребує не наперсточників, а ефективних менеджерів, які спроможні налагодити основні процеси в компанії. Для цього компанія повинна бути незалежною від прямого урядового впливу.

☝🏼По-третє, уряд має основні ресурси вкладати у тепломодернізацію житлового фонду і надання адресних субсидій на оплату комунальних послуг тим, хто їх потребує.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також