В Україні можуть різко зрости податки, щоб вистачило на пенсії
14:50 19.12.2020
283

В Україні доведеться підвищити ставку єдиного соціального внеску або збільшити інші податки, якщо закон про введення системи обов'язкових пенсійних накопичень не буде прийнятий.

Як заявила в інтерв'ю Liga.net міністр соціальної політики Марина Лазебна, на такий крок доведеться піти для забезпечення роботи існуючої солідарної системи пенсійних нарахувань.

"Так, доведеться це зробити або підвищувати інші податки, щоб фінансувати пенсії, на які не вистачить ЄСВ, тобто з державного бюджету", - сказала вона.

До слова, мінімальна ставка ЄСВ, яку доведеться підвищити в разі не ухвалення законопроекту, зараз становить 22% від мінімальної заробітної плати. Після підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень з 1 вересня 2020 го ця сума в грошовому еквіваленті становить 1100 гривень.

Лазебна нагадала, що в цьому році не варто сподіватися на прийняття в першому читанні законопроекту №2683, який зобов'язує всіх українців направляти 1% доходів на власні пенсійні накопичення.

"Можливо, введення буде з 1 січня 2022 року, але за умови, що законопроект №2683 ухвалять у першому кварталі 2021-го і все, від кого залежить впровадження, засукають рукава і дуже добре попрацюють", - зазначила вона.

 

За словами Лазебний, якщо Україна знову не зможе прийняти законопроект, то в області пенсійного забезпечення нічого не зміниться як мінімум ще п'ять років. Таким чином, в подальшому буде діяти збиткова солідарна система нарахування пенсій, підкреслила вона.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також