Туреччина вийшла з Стамбульської конвенції щодо захисту жінок
15:32 22.03.2021
553

20 березня Туреччина покинула Стамбульську конвенцію Ради Європи (РЄ) про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок. Постанову президента Реджепа Ердогана опублікувала офіційна урядова газета країни Resmî Gazete.

Рішення Туреччини про вихід з конвенції пов'язано з тим, що «група людей» змінила первісну мету захисту прав жінок на «нормалізацію гомосексуалізму», наголошується в заяві управління президента зі зв'язків з громадськістю, опублікованому турецьким інформаційним агентством «Анадолу». В управлінні заявили, що такий курс «несумісний з соціальними і сімейними цінностями країни».

У заяві також сказали, що Туреччина - не єдина країна, яка «серйозно стурбована» дією конвенції. Болгарія, Угорщина, Чехія, Латвія, Литва та Словаччина також не ратифікували договір.

Віце-президент Туреччини Фуат Октай написав в твіттері, що в країні продовжать боротьбу за захист прав жінок, але для цього «немає необхідності шукати рішення ззовні і наслідувати іншим».

Конвенцію щодо захисту жінок підписали в Стамбулі в 2011 році 47 країн, що входять до Ради Європи. Це перший європейський договір, спрямований на боротьбу з насильством над жінками та домашнім насильством. Туреччина стала першою країною, яка ратифікувала документ.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також