У Вінниці планують відкрити Почесне Консульство Латвійської Республіки
16:38 22.09.2017
253

Сьогодні, 22 вересня, голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко та директор приватного підприємства «Фірма Яско» Ігор Скоромний зустрілися із делегацією Посольства Латвійської Республіки в Україні. До її складу увійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, другі секретарі посольства Латвії – Андрейс Карповічс та Генріх Давідонис.

В рамках робочої зустрічі сторони обговорили питання стосовно можливої співпраці між Латвією та Вінницькою областю, а також перспективні практичні напрями контактів сторін, повідомили в прес-службі обласної Ради.

– Обласна Рада та депутатський корпус в унісон з облдержадміністрацією працюють над тими обласними програмами, які приймаються, в тому числі, й над програмою міжнародного співробітництва, – сказав Анатолій Олійник. – Ми зацікавлені в розширенні нашого співробітництва, з метою регіонального розвитку, і для цього створили Агенцію регіонального розвитку Вінницької області, яка була перша в Україні, також організували і бізнес-клуб. Питання, які стосуються розвитку та підтримки малого і середнього бізнесу в Україні, та, зокрема на Вінниччині, для нас є в пріоритеті.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій розповів латвійським гостям про досягнення, перспективи розвитку Вінниччини, а також про основні напрями діяльності.

– Основна мета нашого візиту – огляд можливостей та зміцнення зв’язків між Латвійською стороною та вашою областю, – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс. – У Вінницької області дуже хороша економічна база, ви фактично завжди знаходитеся на перших місцях в різних рейтингах розвитку містобудівництва.

Посол Латвійської Республіки зазначив, що у Вінницькій області бачить дуже хорошу економічну базу для співпраці.

– Наші латвійсько-українські стосунки розвиваються дуже добре, високий рівень взаєморозуміння з питань міжнародної проблематики та питань ситуації Європи, – розповів Юріс Пойканс. – Дуже вдалим був візит президента України Петра Порошенка до Латвії в квітні цього року, в планах також і візит Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, який попередньо заплановано в наступному році. Вважаю за доцільне, в рамках запланованого візиту провести бізнес-форум та в склад української делегації включити підприємців Вінницької області. Я бачу гарні можливості для розвитку наших торгово-економічних зв’язків, адже якщо дивитися на міждержавному рівні, то в нас приріст взаємоторгівлі за півроку становить 25%, експорт України в Латвії зріс на 40%, тобто, в кінці року товарообіг може вийти на більш, ніж 200 млн. євро.

Також йшлося і про перспективу відкриття в місті Вінниці Почесного Консульства Латвії.

– Думаю, що після відкриття у вашому місті Почесного Консульства Латвії наші взаємозв’язки автоматично би зміцнилися, – наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс. – Почесний Консул працював би, в першу чергу, в напрямі налагодження торгово-економічних зв’язків, також освітній сфері, а це – обмін студентами та викладачами. Ми розуміємо складну ситуацію, в якій знаходиться Україна, але крім цього ми бачимо, що все таки йде економічний приріст.

Читайте також