«Держава повинна забезпечити безкоштовне навчання військовим на заочній формі»: депутат Вінницької облради
16:23 13.10.2017
255

Багато хто з вінницьких військових не має вищої освіти. Щоб здобути диплом бакалавра чи магістра АТОвців йдуть на заочну форму навчання, тому що більшість з них на передовій захищає Україну. Навчання військові зобов’язані оплачувати власноруч. Держава компенсує витрати за навчання тільки на денній формі. Але, якщо військові будуть здобувати освіту на стаціонарі, то хто ж захищатиме нас?

Депутат та голова комісії з питань освіти, культури сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко подала на розгляд питання щодо оплати державою навчання військових на заочній формі.

За словами Людмили Анатоліївни, питання розглядалось на засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини, яку вона очолює, та викликало чимало дискусій. Питання щодо відшкодування коштів за навчання, виникло доволі давно, зазначила Людмила Станіславенко. Дане рішення підтримали депутати обласної Ради.

«Сьогодні хлопці, які стали на захист нашої держави, які боронять наш мирний спокій на передових позиціях, фактично, не мають можливості отримати компенсацію за навчання. Окрім того, важливо розуміти, що більшість військовослужбовців – це люди, які мають родини, роботу та дітей і не мають можливості навчатися на денній формі. Розуміючи актуальність даного питання, депутати обласної Ради після обговорення на постійній комісії одноголосно підтримали звернення до депутатів Верховної Ради», - додала депутат.

«Наразі у нас реабілітація учасників бойових дій повноцінно не працює так, як у країнах Європи, на які ми так рівняємось. Наприклад у США, коли військовий три місяці був у зоні бойових дій, йому надають психологічну допомогу, спеціалізований догляд, відповідний відпочинок. У нас, нажаль, немає військових психологів. Вони тільки починають з’являтися, набувати досвід, певну кваліфікацію. Людей потрібно якось адаптувати в соціум після бойових дій. Знаю це сам, тому що був на війні. В багатьох змінилися погляди на життя. Також, це надало б їм більше спілкування, якого не вистачає», - розповів представник обласного осередку національного корпусу заступник голови громадської ради при Вінницькій облраді з національно-патріотичного виховання.

Надіємось, що скоро у Верховній Раді це питання вирішить позитивно і наші герої після війни зможуть повернутися до попереднього життя та знайти себе.

Читайте також