Геннадій Ткачук: В перші 10 днів нового року відкрито більше 3 тисяч ФОПів
15:58 16.01.2017

Інформація про масове закриття ФОПів та зменшення кількості малих підприємців в країні є інформаційним фейком. В грудні 2016 року на 25% більше фізосіб-підприємців почали свою справу, ніж в грудні 2015 року. За перші 10 днів нового року відкрито 3,2 тис. ФОПів, тоді як за аналогічний період 2016 року цей показник складав всього 311.

Про це повідомив народний депутат України Геннадій Ткачук.

"В грудні парламент ухвалив рішення про підвищення мінімальної зарплати в Україні до рівня 3200 грн. Серед іншого, в даному законі є норма, що стосується ФОПів другої та третьої груп. З 1 січня вони платять єдиний соціальний внесок в розмірі 704 гривні за умови своєї безприбутковості. Фактично це не податок, а інвестиція в завтрашній день цих підприємців, які зможуть розраховувати на пенсійне забезпечення", - наголосив Геннадій Ткачук.

Він спростував поширену інформацію про зменшення кількості малих підприємців у зв'язку із запровадженням вказаної норми.

"В грудні 2015 року відкрито 8,4 тис. суб'єктів господарювання, а минулого місяця - 11,2 тис. Тобто 25% в плюс, а не в мінус. Позитивну динаміку бачимо і в перші дні нового року, коли за 10 днів відкрили 3,2 тис. ФОПів, тоді як за аналогічний період 2016 року цей показник складав всього 311 (тобто в 10,5 разів більше!). Загалом же за 2016 рік кількість ФОПів зросла на 9% і є усі підстави вважати, що цьогоріч позитивна динаміка збережеться", - заявив народний депутат.

Він нагадав, що 21 грудня 2016 р. Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу, які створюють додаткові стимули в роботі малого й середнього бізнесу. Новоствореним підприємствам забезпечать 5-річні податкові канікули, деякі малі підприємства звільнять від сплати податку на прибуток, зменшиться оподаткований прибуток на низку витрат ФОПів, надано право на амортизацію основних засобів, що використовуються у підприємницькій діяльності. Величезні позитивні зміни відбудуться в процесі відшкодування державою підприємцям ПДВ.

"Тобто курс уряду Володимира Гройсмана щодо підприємців лишається незмінним - це створення умов для інвестицій, нових робочих місць та формування потужного самодостатнього середнього класу. Це єдиний вірний напрямок в складних економічних умовах, адже лише активні цілеспрямовані люди зможуть зрушити з місця локомотив позитивних змін в Україні", - заявив Геннадій Ткачук.

Читайте також