Геннадій Ткачук: «Трибуну ВР будуть використовувати для обіцянок перед виборами»
10:21 15.01.2019

Верховна Рада розпочинає новий пленарний тиждень. Про питання, які мають розглянути депутати, а також про насторої, які панують у парламенті, говорили у студії телеканалу «112 Україна», гостем якої був народний депутат України Геннадій Ткачук.

- Серед інших питань, які має розглянути Рада, - закон про адвокатську діяльність, який треба прийняти в другому читанні. Це суттєво покращить надання послуг адвокатами своїм клієнтам, а це стосується всіх українців. Ми прирівняємо в правах поліцію і прокуратуру, так як це робиться у європейських країнах, в США, і фактично адвокати будуть мати дуже великі повноваження і права. Таким чином вони зможуть захищати більш якісно і кваліфіковано громадян України, - розповів Геннадій Ткачук.

Також у студії обговорювали долю законопроектів, які стосуються змін до Конституції, виборчого законодавства, зняття депутатської недоторканності.

- Скоріш за все, законодавчі зміни до Конституції стосовно прагнення України вступу до ЄС і НАТО, будуть прийняті. Думаю, за це проголосує більшість парламенту, тобто буде більше 300 голосів, як і в першому читанні, - зазначив політик.

В той же час, як зауважив Геннадій Ткачук, у Верховній Раді починається парад обіцянок, і це негативно впливатиме на продуктивність роботи депутатів.

- Трибуну ВР все частіше будуть використовувати кандидати в президенти, а їх сьогодні у парламенті чимало. Будем бачити, як вони говоритимуть не по суті справи, а здебільшого використоватимуть трибуну для донесення своїх посилів виборцям. Більшість політиків та голів фракцій також будуть використовувати ВР як майданчик для згуртування виборців навколо того чи іншого кандидата. Фактично це буде блокувати роботу Верховної Ради. Так і буде відбуватися, нічого не зміниться, бо культури виборчої у нас на сьогоднійшній день немає. Але це вибори, тому це ми маємо це пройти, - зазначив нардеп.

Що стосується виборчого законодавства, то, за словами Геннадія Ткачука, скоріш за все воно не буде прийняте.

- Не розумію, чому це все було так роздуто. По-перше, в країні і так дуже багато є проблем, по-друге, з моєї точки зору, на сьогоднішній день немає консенсусу між всіма політичними силами і гравцями, які сьогодні знаходяться у парламенті, стосовно того, який саме законопроект буде прийнятий в другому читанні в остаточній редакції. Тому я більш ніж упевнений, що голосів для голосування у другому читанні на сьогоднішній день немає. Це питання, скоріш за все, буде вирішено вже після виборів президента, - зауважив Геннадій Ткачук.

Стосовно зняття або обмеження депутатської недоторканності, то, як наголошує нардеп, дана тема теж активно використовується для популізму.

- Я вважаю, що дійсно потрібно обмежувати депутатську недоторканність. Це обіцяли всі політики. З моєї точки зору, якщо ми говоримо про обмеження або зняття депутатської недоторканності, то потрібно знімати її і з суддів і з президента. В той же час нам потрібно посилювати кримінальну відповідальність за незаконні дії силових структур, - наголосив Геннадій Ткачук.

За його словами, чим ближче до парламентських виборів, Верховна Рада буде приймати більше рішень шляхом домовленостей і консенсусу всередині парламенту.

     
Читайте також