Парламент скасував прописку в українських паспортах
20:02 05.11.2021
289

Верховна Рада відмінила прописку в українських паспортах. Відповідний законопроект №5463 у другому читанні та в загальному підтримали 238 нардепів.

Цей документ дозволить змінити місце реєстрації (проживання) онлайн.

У пояснювальній записці сказано, що реєстрація місця проживання – одна з найпопулярніших адмінпослуг, але водночас процес реєстрації складний та тривалий. Від громадян вимагають занести до органу реєстрації або центру адмінпослуг від 3-х до 5-ти документів.

Документ переводить все в онлайн-формат, а також скасовує штампи в паспорті та виписки з ID-картки про прописку.

Зареєструвати місце проживання можна буде за допомогою "Дії". Для цього потрібно буде заповнити онлайн-заяву. Далі власник житла, де проживає людина, має підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житло, яке внесено до Реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з'являться у реєстрі, а зняття з попереднього місця проживання відбудеться автоматично. Послугу буде надано протягом доби.

Крім того, при зверненні за отриманням інших послуг інформацію про місце проживання осіб органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності отримують самостійно шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС.

Документом також визначається можливість отримання послуг в електронній формі, перелік усіх необхідних документів та відомостей, необхідних для декларування/реєстрації місця проживання, заборона вимагати для декларування чи реєстрації місця проживання подання особою інших, ніж передбачені цим законопроектом, документи.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також