Парламент прийняв за основу законопроєкт про зміни в роботі місцевого самоврядування на час воєнного стану
10:00 22.04.2022
270

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №7269 щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану. Про це повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін у Facebook, розповівши про ключові пропозиції.

Зокрема, за словами депутата, документ передбачає здійснення головою громади деяких повноважень місцевої ради на території, де не ведуться бойові дії: 

  • щодо передачі коштів на потреби ЗСУ, управління майном і комунальними підприємствами, створення центрів правової допомоги, боротьби зі стихійними лихами, небезпечними відходами, внесення змін до місцевих програм;
  • щодо зміни кількісного складу виконкому, затвердження тимчасової структури ОМС, управління ОСН, уточнення місцевого бюджету з інформуванням голови обласної військової адміністрації;

Також у законопроєкті пропонують на час дії воєнного стану надати голові громади право звільняти працівників місцевого самоврядування з посад і наймати нових, не застосовуючи конкурсні процедури.

Документ урегульовує і статус та повноваження військових адміністрацій населених пунктів. Наприклад, йдеться про передачу повноважень районних та обласних рад і їх виконавчих апаратів до районних і обласних військових адміністрацій, якщо обласний центр окупований, оточений чи там ведуться бойові дії.

Крім цього, законопроєкт передбачає забезпечення надання адмінпослуг населенню з урахуванням наявних безпекових загроз: обмежений доступ до реєстрів тощо.

Віталій Безгін зазначив, що Верховна Рада вдвічі скоротила термін подання правок. Він закликав активно долучатися до обговорення.

“Наразі готуємо комітетські правки спільно з фракціями і групами, Офісом Президента України, Мінрегіоном, Міністерством юстиції України, Асоціацією міст України. На початку травня плануємо вийти на узгоджену редакцію та проголосувати в цілому”, — додав народний депутат.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також