Палац Потоцьких у Тульчині – перший об’єкт, що подали на «Велику реставрацію»
20:00 29.07.2021
383

Палац Потоцьких у Тульчині – перший вінницький об’єкт сьогодні подали на «Велику реставрацію» у Міністерство культури та інформаційної політики. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова облдержадміністрації Сергій Борзов.

«За» одноголосно проголосували на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні містобудування та архітектури ОДА.

Мова про перший етап реставрації головного корпусу.

Голова облдержадміністрації розповідає про те, що Палац Потоцьких у Тульчині – це приміщення Тульчинського фахового коледжу культури де вчаться і працюють.

Так, у будівлі немає централізованого опалення. А дах вимагає термінового ремонту, аби не доводити пам’ятку архітектури до аварійного стану.

“Зрозуміло, що 1 мільярд гривень на один Тульчин не виділять. А саме стільки коштуватиме реставрація лише занедбаного корпусу комплексу Палацу Потоцьких. Загалом бюджет програми «Велика реставрація» на 2021-й рік складає 2 млрд грн.

Але все поступово. Має бути початок. Ми його зробили”,- розповідає голова облдержадміністрації Сергій Борзов

Що передбачає проєкт першого етапу?

  • Реставрація даху,
  • заміна вікон та вхідних дверей,
  • реставрація фасаду з ремонтом північної тераси портику та ремонтом підлоги вхідної галереї,
  • ремонтні роботи внутрішніх приміщень.

“«Велика реставрація» тільки починається.На Вінниччині, сподіваюсь, - із Тульчина.

Тому давайте реально дивитися на ситуацію і разом робити відповідні кроки.

Облдержадміністрація свій зробила: замовник проєктної документації – Управління будівництва ОДА. 

З державного бюджету за рахунок коштів субвенції на соціально-економічний розвиток за моєї ініціативи та підтримки народного депутата Лариса Білозір виділено 1, 234 млн грн.”,- Сергій Борзов

Важливо, що об’єкти будуть по всій Україні та реалізовуватимуться у співпраці з місцевими громадами. Саме тому голова облдержадміністрації просить долучатись Тульчинську громаду.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також