Американський астронавт та переможниця Євробачення звернулись до дівчат, які розробили проєкти відбудови українських міст
13:51 03.05.2023
264

Світові зірки підтримали дівчат, які розробили власні проєкти з відбудови трьох зруйнованих війною локацій у трьох українських містах: Тростянці, Ічні та Охтирці. Власні ідеї молоді українки розвивали під час участі в освітньому курсі “Урбаністика”, який громадська організація STEM is FEM реалізовувала в межах програми “Мріємо та діємо”.

Відомі діячі та діячки записали звернення, у якому привітали дівчат із закінченням освітнього курсу та подякували за те, що ті вже сьогодні замислюються над майбутнім України. Відео було створене завдяки співпраці з комунікаційною компанією TRUMAN.

До учасниць “Урбаністики” звернулися американський астронавт Скотт Келлі, переможниця Євробачення-2013 Еммелі де Форест, солістка гурту Within Temptation Шерон дел Адель, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, та українська і американська акторка, відома участю у стрічках “Тихоокеанський рубіж: Повстання” та “Зоряні війни: Асока”, Іванна Сахно.

 

“Я мав честь відвідати Україну, і це був один з найнеймовірніших досвідів у моєму житті. Я кажу, що це п'ята найбільш значуща подорож у моєму житті, і це тільки тому, що я чотири рази літав у космос, — поділився у своїй промові Скотт Келлі, американський астронавт і відставний капітан ВМС США. — STEM-предмети важливі для майбутнього світу. Це люди, які вирішуватимуть проблеми завтрашнього дня: науковці, інженери, техніки, люди, які будуватимуть речі, навчатимуться через експерименти”.

 

“Я знаю, що вам довелося пройти нелегкий шлях, і ваші успіхи є плодом важкої праці та безлічі викликів, які ви здолали. Але ваше прагнення до відкриття нового надихають мене, оскільки ви є теперішнім та майбутнім України”, — зазначила у своєму зверненні американська та українська акторка Іванна Сахно.

До привітання доєднався ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh Сергій Токарєв, а також лекторки освітнього курсу “Урбаністика”: професорка Технологічного інституту Джорджії Еллен Данхем-Джонс, французька архітекторка та урбаністка Оділь Декк і урбаністка та ініціаторка проєкту Women Public Space Prague Мілота Сідорова.

“У STEM is FEM ми боремось зі стереотипами, які заважають дівчатам обирати ті сфери, які їм до душі. За допомогою “Урбаністики” ми хочемо показати, що жінки мають бути залучені в процес відбудови українських міст. Що жінки можуть робити наші міста більш комфортними, доступними та функціональними. І для нас важливо бачити таку підтримку з усіх куточків світу”, — наголосив ініціатор STEM is FEM та засновник Roosh Сергій Токарєв. 

Протягом чотирьох місяців 50 українок у віці від 15 до 22 років брали участь в освітньому курсі “Урбаністика”, який громадська організація STEM is FEM реалізовувала в межах програми USAID “Мріємо та діємо” у партнерстві з IREX. Дівчата вивчали основи містобудування та архітектури, а паралельно із цим, під кураторством українських урбаністок, розробляли власні проєкти для відбудови трьох громадських місць: привокзальної площі у Тростянці, міського парку в Ічні та території навколо районного Будинку культури в Охтирці.

Найкращі з робіт будуть згодом доопрацьовані командою експертів та запропоновані місцевим громадам для реалізації.

Проєкт освітній курс "Урбаністика" втілюється в межах програми “Мріємо та діємо” впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром “Розвиток корпоративної соціально ївідповідальності” (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом(IRI) та Zinc Network.


 

Читайте також