Фінляндія та Польща надають 3 млн євро на підтримку реформи професійно-технічної освіти в Україні
16:28 12.05.2021
271

Міністерства закордонних справ Фінляндії та Польщі підтвердили свої наміри та підписали угоду щодо підтримки реформи професійно-технічної освіти (ПТО) в Україні. Програма «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» спрямує ці кошти на надання підтримки Міністерству освіти і науки та пілотним регіонам. Програма EU4Skills зосереджується, серед іншого, на розробці нових стандартів та навчальних програм, підготовці керівників шкіл та вчителів та створенні нової системи оцінювання для сфери профтехосвіти.

«У Фінляндії система освіти гарантує рівні можливості для навчання та добробуту для всіх учнів. Факторами успіху є високоосвічені викладачі та гнучка система освіти. Внесок у діяльність EU4Skills свідчить про прагнення Фінляндії підтримувати освітні реформи в Україні, включаючи модернізацію професійно-технічної освіти та навчання», - зазначила Пяйві Лайне, Посол Фінляндії в Україні.

«Ми вітаємо додаткову фінансову підтримку та досвід Фінляндії та Польщі, які допоможуть впроваджувати реформу системи ПТО в Україні. Разом із нашими партнерами ми будемо продовжувати працювати над тим, щоб зробити професійно-технічну освіту привабливим та престижним кар’єрним шляхом для української молоді», - прокоментував Фредерік Куне, керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні.

Відповідно угоді, Фінляндія спрямує 2 млн євро на реалізацію EU4Skills, а внесок Польщі становить 1 млн євро. Кошти будуть спрямовані на розширення підтримки Міністерства освіти і науки, ще двох  регіонів та шести профтехів.  Загалом EU4Skills охопить сім регіонів, зокрема Чернівецьку, Львівську, Миколаївську, Полтавську, Рівненську, Вінницьку та Запорізьку області та 21 пілотний профтех з цих областей. Обрані школи стануть демонстраційними моделями  для впровадження та поширення реформ на інші регіони країни. 

«Підтримка освіти є одним із ключових напрямів польської співпраці у розвитку з Україною. Ми раді продовжувати цю підтримку у сфері професійно-технічній освіті, оскільки вважаємо цей сектор важливим для економічного розвитку нашої країни-партнера та успіху української молоді. Беручи активну участь у впровадженні EU4Skills, ми також хочемо поділитися польським практичним досвідом з нашими українськими колегами», -  підкреслив Марек Куберскі, виконуючий обов'язки директора Департаменту розвитку співпраці Міністерства закордонних справ Польщі.

 

Значна частина бюджету програми буде спрямована на модернізацію інфраструктури та обладнання у профтехах, тоді як інша частина -  на розробку стандартів та навчальних планів, підготовку керівників шкіл та вчителів, інші заходи. Важливим завданням Програми є демонстрація реальних прикладів того, як освіта та навчання можуть бути структуровані, щоб допомогти молодим людям отримати знання та навички, необхідні на ринку праці.

Читайте також