Студенти бюджетники отримали «липові» дипломи
Студенти бюджетники отримали «липові» дипломи: як вищі навчальні заклади підставляють своїх випускників
16:21 29.08.2020
1083

Лише уявіть, диплом, який ви отримали після чотирьох років навчання в державному ВУЗі, виявляється недійсним. Складно в це повірити?

Випускниця Київського національного лінгвістичного університету переконалася на власному досвіді, що подібна ситуація цілком реальна. З'ясувати, що диплом не відповідає стандартам Міністерства освіти і науки України, вдалось  випадково. Екс-студентка, яка закінчила університет у 2016 році, передала диплом для апостилювання. Дівчині повідомили, що документ не відповідає вимогам профільного Міністерства, а отже є не дійсним.

Дівчині повідомили, що документ не відповідає вимогам профільного Міністерства, а отже є не дійсним.

У дівчини виник цілий ряд запитань: хто винний у ситуації, яка склалась – держава чи вищий навчальний заклад? Чому представники ВУЗу «замовчували» проблему та не оприлюднили інформацію на офіційних ресурсах?

 

Експерти зазначають, що подібна ситуація могла виникнути через внесення змін до Закону України «Про вищу освіту». Згідно з новою редакцією Закону, який вступив в дію у вересні 2014 року, правила оформлення документів про вищу освіту були істотно змінені: навчальні заклади отримали право видавати дипломи на власних бланках. Одна з обов'язкових вимог - внесення до реєстру документів про вищу освіту. Крім того, був розроблений перелік нормативно-правових актів, в яких було викладено правила оформлення і перелік інформації в документах про освіту, додатках і академічних довідках. Додаткові правки до Закону було внесено і в 2016 році. Відповідно до нової редакції керівники вищих навчальних закладів повинні були запровадити форми документів про вищу освіту державного  зразка та додатків до них відповідно до затверджених форм, впродовж шести місяців з дня набрання чинності наказу, проте не пізніше 31 грудня 2016 року.

У відкритих джерелах можна знайти інформацію, що дипломи, які не відповідають державним зразкам і вимогам нормативно-правових актів не підлягають консульській легалізації Міністерства закордонних справ України для виведення документа в міжнародний обіг.

Фахівці зазначають, що подібні документи повинні бути замінені за зверненням власника або повноважного їм представника вищого навчального закладу в найкоротші терміни. Проте студенти говорять, що після написання заяви на заміну документів процес затягується бюрократичними процедурами та не готовністю деяких освітян йти на зустріч випускникам, які опинились у подібній ситуації.

Представниця деканату не змогла відповісти на запитання колишніх студентів.Представниця деканату не змогла відповісти на запитання колишніх студентів.Представниця деканату не змогла відповісти на запитання колишніх студентів.

Нагадаємо, в 2019 році в Закон України «Про вищу освіту» були внесені зміни.

 

Автор: Анастасія Волкова
Читайте також