На створення нових садів і теплиць можна отримати грант у розмірі 5-7 мільйонів гривень, - Шмигаль
20:30 21.06.2022
259

Для створення нових садів і теплиць їхні власники можуть подати заявку на отримання гранту від держави. Його розмір становить 5-7 млн грн.

Про це на засіданні Кабміну повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Кабінет міністрів 21 червня затвердив відповідні програми. Так, за програмою часткової компенсації вартості створення теплиць розмір гранту становитиме від 5 до 7 млн грн – за рік планують видати до 3 тисяч таких грантів, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд грн.

Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років. 

Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив. Водночас з огляду на те, що сума гранту за цією програмою значно вище, то вводиться принцип співфінансування. Так, для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% — сам підприємець.

Як зауважив Шмигаль, створення нових тепличних комплексів для вирощування овочів і фруктів сприятиме збільшенню українського експорту.

Крім того, держава виділить загалом 4 млрд грн на програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства у вигляді часткової компенсації вартості садів. Аграріям надаватиметься від 300 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів — це близько 70% від середньої вартості висадки. 

"Зараз ми говоримо про гранти для висадки 10 тисяч гектарів нових садів. Так само як і з теплицями, отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 25 років", – додав Шмигаль. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Щоб отримати грант, треба подати заявку через Дію або уповноважений банк. 

Прем'єр наголосив: ключова вимога - працевлаштування робітників та сплата податків. 

"Ми вивчили потреби та можливості наших аграріїв і вбачаємо, що програма буде дійсно успішною. Створення нових тепличних комплексів для вирощування овочів і фруктів сприятиме збільшенню нашого експорту та насиченню українського ринку якісними продуктами", - додав Шмигаль.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також