На півдні України ДТЕК запустив у роботу нову вітроелектростанцію
20:41 22.05.2023
256

На Миколаївщині встановили першу вітроелектростанцію, яка запрацювала після тривалого періоду будівництва. Ініціатор проєкту має намір розширити загальну потужність станції до 500 МВт, зробивши її найбільшою не тільки в Україні, але й у Східній Європі. Про це повідомляє Держенергоефективність.

Очільниця відомства, Ганна Замазєєва, під час візиту на нову вітроелектростанцію, підкреслила, що перша черга Тилігульської вітроелектростанції потужністю 114 МВт вже введена в експлуатацію. За рік станція здатна забезпечити 390 мільйонів кіловат-годин електроенергії та постачати електроенергію для 200 тисяч домогосподарств. Крім того, цей проєкт призведе до зменшення викидів CO2 на 400 тисяч тонн щороку.

Зазначається, що будівництво першої черги було розпочато у травні 2021 року, коли було укладено меморандум про співпрацю між регіональними органами влади та компанією. Пресслужба ДТЕК Ріната Ахметова підтвердила, що йдеться про Тилігульську вітроелектростанцію, а друга черга станції, яка вже отримала фундамент для 64 турбін, зробить її найбільшою в Східній Європі з потужністю 500 МВт.

Важливо зазначити, що Тилігульська вітроелектростанція отримала ліцензію на виробництво електроенергії з потужністю 36 000 кВт. НКРЕКП також встановила "зелений тариф" на електроенергію, вироблену цією станцією.

Плани ДТЕК Ріната Ахметова на майбутнє включають ремонт 28 енергоблоків на їхніх теплових електростанціях у 2023 році. Компанія оцінює прямі збитки від пошкодження обладнання на шість мільярдів гривень та планує залучити пільгові кредити для їх відновлення.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також