МОЗ надає рекомендації щодо очищення забрудненої води після прориву дамби
10:16 14.06.2023
263

Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що найефективнішим способом очищення забрудненої води після прориву дамби є використання таблеток для знезараження. Відповідну інформацію оприлюднила прес-служба МОЗ у Telegram.

Зазначається, що на територіях, постраждалих від затоплень, використання неочищеної води з відкритих водойм, колодязів та каптажів може бути небезпечним. Тому використання таблеток для знезараження є найбільш ефективним рішенням.

Міністерство заявило, що такі таблетки постачаються централізовано до постраждалих областей. Їх можна отримати в Центрах контролю та профілактики хвороб, місцевих органах влади або виїзних бригадах центрів МОЗ, які працюють у зоні негоди.

У відомстві також повідомили, що на підтоплених територіях вже створено запас таблеток для знезараження води на кілька місяців.

Такі таблетки ефективно знищують віруси, бактерії, цисти, грибки та інші мікроорганізми, що можуть викликати захворювання, такі як черевний тиф, дизентерія, холера, поліомієліт та гострі кишкові інфекції, повідомили в МОЗ.

При використанні таблеток слід дотримуватися дозування, вказаного в інструкції. Також важливо зачекати не менше 30 хвилин після розчинення таблетки у воді, перш ніж вживати очищену воду.

МОЗ зазначило, що на півдні України постійно моніториться якість питної води у водопроводах, свердловинах та колодязях, а також проводиться контроль якості води з поверхневих водойм.

Наразі не зафіксовано спалаху інфекційних хвороб, які можуть з'явитися на Херсонщині через затоплення внаслідок прориву дамби. Але в разі потенційних спалахів інфекційних захворювань лікарні Херсонщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини готуються до надання медичної допомоги. Зокрема, там розгортаються додаткові інфекційні ліжка, перевіряється наявність необхідних препаратів для лікування.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також