Марш захисників у День Незалежності – організатори розповіли деталі
19:30 12.08.2021
321

У Києві у День Незалежності України пройде Марш захисників України, на якому організатори очікують участь від 30 до 50 тисяч людей.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив представник організаційного комітету Маршу, координатор «Спілки ветеранів війни з Росією» Олександр Войтко.

“Щодо Маршу захисників, який відбудеться у цьому році, то підготовка до нього вже завершується. Очікуємо значну кількість учасників — від 30 до 50 тисяч людей. Ми перебуваємо у співпраці з Мінветеранів і з київською міською владою. План проведення нашого заходу повністю погоджений. Він розпочнеться після офіційного військового параду. Збираємося ми 24 серпня на 13:00 у Парку Шевченка, і близько 14:00-14:30 ми плануємо початок руху нашої колони”, - розповів представник оргкомітету Маршу захисників України.

Учасники маршу, за його словами, почнуть свій рух від парку Шевченка, потім вони пройдуть бульваром Шевченка до Бесарабської площі, а після цього - підуть Хрещатиком до Майдану Незалежності.

Щодо порядку формування колони, то Войтко уточнив, що попереду йтимуть родини загиблих учасників Революції Гідності, після них - родини загиблих ветеранів російсько-української війни, потім — ветерани, які отримували поранення, потім - військові медики і військові капелани, після них — ветерани у так званих коробках, порядок яких у колоні визначатиметься за територіальним принципом.

Ветерани з Києва як столиці України будуть у першій такій “коробці”, потім йтимуть “коробки” ветеранів з інших областей.

Після них будуть розташовані “коробки” різних військових підрозділів, бригад і батальйонів, заплановано також сформувати у колоні окремі групи осіб з деяких громадських організацій, також у колоні йтимуть волонтери, і вже після них йтимуть патріотично налаштовані громадяни.

Як поінформував Войтко, очікується, що марш закінчиться близько 6 години вечора.

Зі свого боку заступник голови Синодального правління військового духовенства ПЦУ протоієрей Дмитро Каран зазначив, що капелани братимуть участь у цьому Марші вже третій рік поспіль.

“Участь капеланів у Марші засвідчує те, що ми віримо у нашу перемогу, віримо у єдність усіх патріотичних сил, що ми показуємо нашому ворогові те, що ми сильні духом і тілом. Але водночас завершення Маршу має бути відзначено вшануванням пам'яті загиблих воїнів, які полягли за наше життя. Завершення Маршу має відбутися біля Стіни героїв на Михайлівській площі, де ми разом помолимося до Господа, щоб він їх (полеглих у російсько-українській війні — ред.) прийняв у своїй оселі”, - уточнив заступник голови Синодального правління військового духовенства ПЦУ.

А блогер і учасник громадської ініціативи #інфоВАРТА Нестор Воля оголосив засадничі принципи проведення Маршу.

У них зазначається, що використання офіційних одностроїв для ветеранів, добровольців та військовослужбовців російсько-української війни, медиків, капеланів, волонтерів під час Маршу буде вважатися доречним і важливим. Водночас організатори закликали тих, хто висловить бажання взяти участь у заході, узгоджувати з ними використання прапорів та символіки добровольчих, військових, ветеранських, волонтерських та громадських спільнот, а також їх кількість.

Доречним під час Маршу буде і використання національного одягу, атрибутики та символіки для активістів і патріотів.

Водночас організатори вважають, що використання партійної реклами, брендованого одягу, гасел або атрибутики “украй небажано - з поваги до різного політичного спрямування учасників Маршу захисників України”.

“Це не політична акція, це я підтверджую. Це — марш єдності, марш поваги, шани до всіх українців, до тих, які віддали своє життя (за Україну — ред.), які втратили своє здоров'я, до тих батьків і дітей, які поховали своїх рідних. І я закликаю хлопців, які між собою не можуть знайти якихось компромісних рішень, у цей день, 24 серпня, - стати пліч-о-пліч у цей марш. Ми маємо показати, що ми єдині, і що у нас одна країна”, - сказала голова Ради сімей загиблих при Мінветеранів, вдова Героя України Олега Міхнюка Ірина Міхнюк.

Марш Захисників України проводиться щорічно у День Незалежності з 2019 року. Організовується силами громадянського суспільства з повагою до всіх учасників та інституцій і не конкурує з офіційними заходами.

Мета Маршу - вшанування пам’яті героїв, які віддали життя та здоров’я за Незалежність України, вшанування ветеранів, добровольців та військовослужбовців, полонених, зниклих безвісти та політв’язнів російсько-української війни, медиків, капеланів, волонтерів, активістів та всіх патріотів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський поінформував, що у військовому параді з нагоди Дня Незалежності вперше візьмуть участь представники всіх сил сектору безпеки і оборони України.

День Незалежності України відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України - політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також