«Люди гинули сім’ями». Уцілілі зі звільненого Ізюма розповідають про нищівний авіаудар
20:47 16.10.2022
259

Михайло Яцентюк вийшов із підвалу, щоб приготувати чаю для своєї онуки, якраз у той момент, коли вдарила бомба. Коли він прийшов до тями через півгодини, вся середня частина його житлового будинку була зруйнована; вогнем було охоплено підвал, де він переховувався разом із родиною та сусідами. Історію опублікував CNN.

Український уряд повідомляв, що 9 березня в житловому комплексі на вулиці Першотравневій, 2 в Ізюмі на сході України загинули 54 людини, майже половина мешканців будинку. Під час нападу загинули цілі родини, зокрема Яцентюки, Кравченки та Столпакові.

Їхня доля залишалася в основному невідомою до тих пір, поки кілька тижнів тому українські сили, проводячи контрнаступ, повернули Ізюм після шести місяців російської окупації, виявивши місце масового поховання на околиці міста.

Більшість мешканців Першотравневої були поховані там серед понад 400 могил, з розпізнавальними знаками вибитих на грубих дерев’яних хрестах.

Після розмови з тим, хто вижив, колишніми мешканцями та членами родини, а також переглянувши фотографії та відео, зроблені після нападу та звільнення міста, CNN розповів історію того дня на Першотравневій, 2.

Місцеві жителі кажуть, що після авіаудару російські війська атакували будівлю з танків, які вели вогонь з-за річки.

Коли дим розвіявся, стіни, підлога та стеля були зірвані, відкривши будинки людей, які там жили. Багато з них уже були мертві, поховані у власному підвалі, де вони ховалися.

Того дня Яцентюк втратив сімох членів сім’ї – дружину Наталію, тітку Зінаїду, доньку Кравченко Ольгута її чоловіка Віталія Кравченка, 15-річного сина Діму, 10-річного Олексія та 3-річну дочку Арішку.

«Я почав кричати, Оля, Наташа, Віталій… Ніхто не відповів», – розповів він. «Коли я піднявся нагору, я сів і почав плакати, кричати. О, Боже."

Ізюм, довоєнне населення якого становило понад 40 000 осіб, — це маленьке містечко, де однокласники початкової школи залишаються друзями на все життя, а родини живуть в одному будинку поколіннями. Анастасія Водоріз і Олена (Лєна) Столпакова росли разом.

Водоріз описує Столпакових як «дуже щасливу, згуртовану» родину. «Друзі завжди збиралися в них, тому що нам там було дуже весело», — розповіла вона CNN з Чехії, де вона проживає останні чотири роки.

Коли почалося вторгнення Росії в Україну, друзі закликали Олену покинути Ізюм, але її батько Олександр відмовився залишати їхній дім на вулиці Першотравневій, 2. Коли друзі дізналися, що будинок Олени обвалився через обстріл, вони вирішили, що «поки ми її не знайшли, вона для нас жива».

Роботи з відновлення почалися наприкінці березня; перші тіла витягли трохи менше ніж через місяць після нападу. «Тоді було зрозуміло, що люди гинули сім’ями», – каже Тетяна Привалихіна, ще одна мешканка Першотравневої, 2, яка виїхала з міста, але втратила під час авіаудару свою «глибоко віруючу» матір Любов Петрову.

Замість підвалу, який вони використовували як бомбосховище, тепер був кратер. «Людей рвали на шматки, мою маму рвали на шматки», – розповіла Привалихіна.

Місцеві рятувальники працювали під окупаційними російськими військами, щоб знайти та поховати тіла. Сестра Привалихіних Вікторія щодня виїжджала на місце в надії знайти їхню маму. «Люди були безликими. Було дуже важко впізнати. Виносили тіла без голови, виносили окремо руки і ноги», – згадує розповіді сестри Привалихіна.

У травні родину Столпакових нарешті знайшли. «У підвалі була вся родина: Олена, її чоловік Діма, дві їхні доньки [Олеся і Саша], батьки Олени Олександр (Саша) і Таня, молодша сестра Олени Маша, а також була бабуся Олени Люда», — розповів Водоріз. Єдиним членом сім’ї, який вижив, була інша бабуся Олени, Галя, яка жила на іншому кінці міста.

За словами Яцентюка, усіх, крім 12 загиблих у цьому житловому будинку, поховали на місці масового поховання в сосновому лісі поблизу міста. Багато сімей сказали, що їм не дозволили перепоховати або відвідати могили своїх близьких, поки місто було під російською окупацією.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також