Відбулась прем’єра документального фільму «Бабин Яр. Контекст» режисера Сергія Лозниці
17:28 06.10.2021
346

 

У ці дні Україна, Київ та увесь світ вшановують пам‘ять жертв трагедії Бабиного Яру – страшного злочину проти людства.

Мер Києва Віталій Кличко відвідав українську прем’єру документального фільму «Бабин Яр. Контекст» режисера Сергія Лозниці. Фільм-лауреат спеціальної премії Каннського кінофестивалю 2021 року, показали в Бабиному Яру, на площі біля Менори, в рамках заходів до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

“Ми згадуємо понад 100 тисяч жертв Бабиного Яру – євреїв, українців, поляків, ромів. Серед яких було багато дітей, жінок, літніх людей, а також військовополонених. Та згадуємо тисячі Праведників світу, які, ризикуючи своїм життям, рятували безневинних людей. Бабин Яр – це страшний символ Голокосту, нелюдської жорстокості та ненависті. І про ці болючі і страшні сторінки історії треба згадувати не тільки напередодні трагічної дати, а пам’ятати кожного дня. Не замовчувати, як це робилося за радянських часів. Розповідати дітям в школах, дорослим – на просвітницьких заходах, у ЗМІ, на виставках і мистецьких заходах. Робити все можливе, щоб людство більше ніколи не повторювало помилок минулого, – сказав Кличко. – І документальний фільм Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст» якраз має таку місію – донести до людей правду про вбивства десятків тисяч людей в Києві, більшість з яких були євреями. У фільмі, що створений за підтримки Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», багато документальної хроніки, документальних свідчень звірячих злочинів нацизму», – наголосив Кличко у виступі перед прем’єрою стрічки.

Мер столиці також нагадав про важливість зведення Меморіалу пам’яті жертв Бабиного Яру в Києві.

«Сподіваюся, що найближчим часом, на місці масових розстрілів, буде створений Меморіал, що нагадуватиме про ті страшні події в нашій історії. Адже досі майже нічого не було зроблено для увіковічнення пам‘яті близько 100 тисяч людей, знищених в Бабиному Яру. Світла їм пам‘ять… Ми не забудемо…», – сказав Віталій Кличко.

Документальний фільм «Бабин Яр. Контекст» створений нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29–30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії.

Також під час заходу пам'яті відбулася прем’єра твору “In memoriam” композитора Валентина Сильвестрова у виконанні Київського камерного хору під керівництвом Миколи Гобдича.

 

Автор: Єва Козаченко
Читайте також